木紋膠皮大門粒左

層樓五年樓齡, 收樓時無留意度大門有無比人整粒, 但送床, sofa, 地櫃等傢私時, 師傅都會好小心送貨入屋, 所以唔似比師傅送貨時整粒

最近發現度大門粒左, 但我收樓時無理由發現唔到...........所以都唔知比邊個整粒度大門

請問呢D 木紋膠皮大門, 有無方法可以修補?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我會揀由Q 佢

要補, 就要上補丁 (木料填充劑), 然後用畫筆畫返啲木紋上去

算把啦,有強迫症另議

我會揀由Q 佢

要補, 就要上補丁 (木料填充劑), 然後用畫筆畫返啲木紋上去
lawrencelau1 發表於 2021-3-29 10:54

好多謝師兄的意見,我今日問過舊同事,佢話可以問下管理處睇下大門有無要求,例如顏色,再問下管理處有無判頭介紹,又或者叫管理處check 下發展商用邊間判頭整門

我搵過o&m manual ,有間公司叫興昌工程,教點去日常保養木器和門鎖,我會搵日打去問下呢間公司,睇下佢地做唔做只係換一度門

所以我依家諗住係咁:

1. 如果搵得返發展商裝門個判頭,可以整返100% 一樣的門,我會go for 換門,順平換埋把電子鎖,因為把電子鎖其實壞壞地

2. 如果只可以換類似的門,咁我唔會換了,因為我個屋苑除左大門之外,corridor 的牆身和club house 的牆身都係用呢隻木紋膠皮,所以如果換類似的門,會好outstanding,所以好似師兄所講,用木料填充劑補門,再用筆畫返佢就算了。

想問呢d 木紋膠皮門難唔難搵? 會唔會係發展商tailor made?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

算把啦,有強迫症另議
ghost2377 發表於 2021-3-29 18:16

唔係強迫症,而係覺得好唔抵
層樓雖然係二手樓,但都好新淨,我平時入屋都好怕手錶或袋會整花度門,所以平時入屋都好小心,唔會比硬野整到度門,但無奈咁鍚度門都會花

我記得收樓時時濕布抹過度門,所以應收樓時度門係無問題,依家懷疑最近入書櫃或喇叭時整花,但如果入傢私整花,條花痕應該好長,所以都懷疑係對面間屋個人入傢私轉灣時頂花我度門

零容忍 損傷面積有冇一豪子大咁暗環境都如此眼利!
生活痕跡多的是, 亦陸續有來...

凹左咁少事
粒左就好大件事
主版 發表於 2021-3-29 23:04

果D 木紋係粒特不平,所以粒左係好覺眼
我記得剛剛收樓時,師傅安裝床,佢地入傢私係好專業,直頭係90 度咁入傢私,因為佢地做開果行,知道會整花人地D 門