[操作疑難] 浴室櫃門玻璃鏡氧化想換走,求教

家中浴室木櫃門係整幅做玻璃鏡面的,大概80x50cm。但下邊氧化咗。

1. 請問如何拆走塊玻璃鏡最安全/方便?
2.訂咗塊新回來,要用邊隻膠黐返上去?

多謝賜教

(標題加返,係鏡面底下水銀氧化咗)

2. 膠纸

用鋁角包咗佢算啦

家中浴室木櫃門係整幅做玻璃面的,大概80x50cm。但下邊氧化咗。

1. 請問如何拆走塊玻璃最安全/方便?
2.訂 ...
alan4k 發表於 2021-3-29 08:33

我反而唔係好明玻璃點氧化,可唔可以上幅圖睇下。

用耐左
啲邊位 / 角位會變啡/黑色

我估係水銀變黑
主版 發表於 2021-3-29 22:23

咁就唔關玻璃事,但樓主又唔係講鏡面,要等佢解畫。

家中浴室木櫃門係整幅做玻璃面

水氣,木,鏡
過得幾年事必走樣

回覆 6# 高登阿伯

講漏咗,係鏡面。 平時有用掛勾黐在鏡面掛毛巾,長期有水氣所以氧化咗。
已經去玻璃鏡鋪頭訂咗件鏡,而家諗緊點甩塊鏡面出來。 用燙斗墊毛巾加熱得唔得呢?

回覆  高登阿伯

講漏咗,係鏡面。 平時有用掛勾黐在鏡面掛毛巾,長期有水氣所以氧化咗。
已經去玻璃鏡鋪 ...
alan4k 發表於 2021-3-30 08:07

燙斗墊毛巾 毛巾燙燶都未甩,
拆道門落黎,
1. 扑碎塊玻璃, 再拆落黎, 用介刀從玻璃同木門之間劏出黎,
2. 唔扑, 都係咁拆, 爆唔爆睇你彩數

至於點痴, 如果木門夠光滑, 可以用玻璃膠, 唔係就用強力雙面膠紙
未訂既, 叫佢開4 個窿上不锈鋼鏍絲

回覆  高登阿伯

已經去玻璃鏡鋪 ...
alan4k 發表於 2021-3-30 08:07

可以搵條幼嘅鋼線,戴手襪頭尾綁2隻筷子,
喺玻璃背後,好似鋸嘢噉推拉,睇下可唔可以甩曬玻璃出嚟。