2粒 NiMH,用 3V 傻充啦。
正常電充到 1.5V 唔會死的

睇電路、封裝(SOT-89)及marking,似係6V regulator IC。
dcc2000 發表於 2021-3-31 21:00

謝謝師兄指教, 粒零件應該係78L06吧! 但係深水埗揾唔到有賣SOT89的78L06, 所以求其買左粒TO-92頂當, 現在測試緊充電中!

謝謝師兄指教, 粒零件應該係78L06吧! 但係深水埗揾唔到有賣SOT89的78L06, 所以求其買左粒TO-92頂當, 現在測試緊充電中!
sonycliepda 發表於 2021-4-3 01:21

恭喜恭喜,享受DIY嘅過程。。

兩粒NIMH 用6V 充呀!?

無眼睇

兩粒NIMH 用6V 充呀!?

無眼睇
Joe_Black 發表於 2021-4-3 13:18

其實師兄有冇睇真嗰塊PCB係咩嚟?
塊PCB係座充,個設計係座充畀6V部電話,再由電話 "控制" 充兩粒電芯。

sorry,睇咗

TO-92 比 surface mount 好啲

sorry,睇咗

TO-92 比 surface mount 好啲
Joe_Black 發表於 2021-4-3 13:48

師兄為何會認為TO-92封裝會好d,較易拆焊?
睇返座充塊PCB設計,用SOT-89封裝,散熱一定好過TO-92,當然,叉部電話所需電流應該唔高,理論上發熱有限,應該都可以替換使用。

既然個子機其實用 6V,何不直接用 6V 火牛!?

是否母機本身要 9V 先至開得著,為免一套子母機分別用兩個不同 V 數火牛令用家有機會插錯牛,所以索性一律用 9V 牛?