自動斷路電箱係咩年代先有?

係唔係80年代?咁以前埋好危險,成日電死人?

沒有自動斷路器之前,用fuse。繞指定粗幼銅絲來限定電流
但漏電斷路器一定沒有
唐樓舊款總掣開關是用閘刀,像這些,但再簡陋些

係呀~ 以前係經常電死人的.
但[自動斷路器]係過載用, 漏電都唔識跳的
[漏電保護器]才是保護漏電

係唔係80年代?咁以前埋好危險,成日電死人?
mesi 發表於 2021-3-31 07:21

https://www.emsd.gov.hk/filemanager/en/content_781/2003_rccd.pdf

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

純講歷史不如Google吓

沒有自動斷路器之前,用fuse。繞指定粗幼銅絲來限定電流
但漏電斷路器一定沒有
唐樓舊款總掣開關是用閘刀, ...
Joe_Black 發表於 2021/3/31 09:41

細個時屋企個 Fuse 箱就係分開一個個插座, 燒了 Fuse 就拔出來, 繞過條新 Fuse 上去再插返上去個座。小學尾已膽粗粗自己換過。   (以上行為未經訓練, 切勿模仿 )

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我記得以前間公屋係粗幼電,舊款好大條嘅MCB,7x年入伙

我記得以前間公屋係粗幼電,舊款好大條嘅MCB,7x年入伙
tseling 發表於 2021-4-1 07:40

見過舊何文田邨,有陳瑞祺小學,無lift,7x年入伙

我1973年入伙的公屋,已經用MCB跳掣,唔係Fuse了。

via HKEPC Reader for Android