鉸剪剪貼紙管位 --- DIY Scissors Guide for Label Cutting

用卷裝Label印嘢,無可避免頭尾多出半寸, 想剪得工整都幾花時間

所以想有效率些, 故考慮用壓克力膠及磁石做個管位, 吸在鉸剪旁以方便剪裁

計劃草圖:

備料:

完成樣子:

操作: 吸在鉸剪口, 管著貼紙可一吓剪即齊口了, 暫覺幾方便
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

...........................

用卷裝Label印嘢,無可避免頭尾多出半寸, 想剪得工整都幾花時間

所以想有效率些, 故考慮用壓克力膠 ...
hon829 發表於 2021-4-1 23:48

師兄好有創意。
淘寶有現成嘅唔知界唔界到你的帶?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄好有創意。
淘寶有現成嘅唔知界唔界到你的帶?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
liyee 發表於 2021-4-2 12:56

Trimmer 係界不倒細件東西的

我覺得DlY原則係安全,合法, 唔影響別人,同埋自己滿意。 雖然我對完成品興趣不大,但係都好想知道中間個製作過程,師兄可否分享下?

有得set 1mm咖?

我覺得DlY原則係安全,合法, 唔影響別人,同埋自己滿意。 雖然我對完成品興趣不大,但係都好想知道中間個 ...
t9097 發表於 2021-4-2 21:00

基本無咩特別, 只是手板眼見工夫得個做字

鑽兩孔藏磁石, 開三條不同寬度的槽俾唔同闊度的貼紙靠位。

有得set 1mm咖?
ka911007 發表於 2021-4-2 21:10

唔明!

只是開條坑藏貼紙, 以方便垂直入剪口, 剪多少就自行就位吧。

基本無咩特別, 只是手板眼見工夫得個做字

鑽兩孔藏磁石, 開三條不同寬度的槽俾唔同闊度的貼紙靠位 ...
hon829 發表於 2021-4-2 22:28

條槽真係唔識搞,用乜野工具的?跟住點磨番成件嘢透明?

強迫症必備
有時為左剪靚d, 不知不覺會愈剪愈多