想幫部老爺手機改 ext power supply

請問呢四個位是否都要比電? 我試過跟電池輸出正負咁比 2 個位喺着唔到部機,謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2點俾電,1點 temperature sensor,1點唔知係乜

有啲機嘅 NFC 天線在電池上,其中2點接點係 NFC 天線

有d機需要拿到電池數據先可以正常開機,否者會loop死開機畫面。
其實你可唔可以拆電池拿塊保護板再駁power supply

有d機需要拿到電池數據先可以正常開機,否者會loop死開機畫面。
其實你可唔可以拆電池拿塊保護板再駁power  ...
ahuo 發表於 2021-4-5 17:55

唔喺好識拆電池拿塊保護板,請問難唔難?會否爆炸?

ahuo 發表於 2021-4-5 17:55

請問是否拆電池拿塊保護板後,就兩點供電就 OK?

記得 LG V20 麗升電講過有識別板/芯片

樓主果部係 LG?

請問是否拆電池拿塊保護板後,就兩點供電就 OK?
Midas 發表於 2021-4-5 18:00

係,直接係保護板接電池個邊俾電就ok了。如果保護板無點後輸出鎖死的話就再改改,保護板兩邊一齊俾電或者保護板接電池個邊用個電容當電池
拆的話我感覺唔難,用cutter慢慢黎。唔好一刀捅穿電池就OK了。捅爛電池就記得跑快些少

樓主果部係 LG?
Joe_Black 發表於 2021-4-5 18:04

喺 LG stylus 2plus

樓主果部係 LG?
Joe_Black 發表於 2021-4-5 18:04

咁,請問如果拆電池保護板,俾電保護板能否開到機?

想簡單,可以用呢種線。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊