想買柔風靜音扇

訓覺吹人,房細,試過傳統6吋掛牆扇,太大風太嘈(淺眠敏感體質)
初步睇應該買DC扇?
要求柔風,靜,不求強對流
唔肯定循環扇啱唔啱
冇位放,座地型號不合,尋可掛牆或座檯型號放書架向下吹

我淨係較到佢1字試
自然風係比1更弱,定係扮自然咁時大時細?
TH30 發表於 2021-4-27 21:55

自然風感覺是一時大、一時小,我覺得細過1,如果你唔介意手機app,想幾弱有幾弱。如果介意無法,只可用佢預設的檔數。佢有隻remote賣,不過唔知可唔可以用係循環扇。

因為冷氣機裝得離床比較遠, 舊年淘左隻 PCF-SM12 放枱上面訓覺吹, 直徑 18cm, 一兩度都好靜, 左右擺動, 上下要自己手較, 夏天開冷氣夠晒涼, 香港無咁細部, 果時買連運費只係兩舊水港幣左右. 講靜, 對流扇都夠靜, 風力都好夠強, 唯一係範圍細風力集中. 如果你怕訓訓下會太凍, 就要揾有時間掣果d  !

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

黎個DC扇我用緊,可以慢到一個點,放到好近都好靜又soft
Dcup 發表於 2021-4-27 09:16 PM

睇官方spec 9dB果然厲害
不過一來太貴,二來拆左柱都太高身,我放唔落

梨有矛試佢嘅自然風  巧弱喎啱訓覺用
Tom_jerry 發表於 2021-4-27 09:51 PM

我淨係較到佢1字試
自然風係比1更弱,定係扮自然咁時大時細?

星期六去過小米G+,感覺風力還是不夠弱
現場太嘈,風聲就沒法試了
TH30 發表於 2021-4-26 21:46

梨有矛試佢嘅自然風 巧弱喎啱訓覺用

買muji循環扇,一定靜
zqwerty1616 發表於 2021-4-27 18:17

AC不了

https://www.shew.com.hk/chinese/ ... an/fklt302dhkw.aspx

黎個DC扇我用緊,可以慢到一個點,放到好近都好靜又soft

買muji循環扇,一定靜

樂信牌有D細嘅 DC motor 風扇, 有睡眠風 選擇, 不過唔平.
https://www.shew.com.hk/chinese/ ... /electric-fan.aspx#{%22z%22:%221%22,%22vm%22:{%22vm%22:%22outmost-d%22},%22pg%22:{%22c%22:1,%22p%22:%220%22,%22s%22:0,%22sd%22:-1},%22f%22:[],%22r%22:[]}

以前學校天花吊扇成日支支聲
用埋我唔係要好風,我要柔弱同靜
除非吊扇個速度掣可以調較到,比1字更低的 ...
TH30 發表於 2021-4-26 21:49

好似可以自己換個速度開關掣就得,但我唔肯定要哩度D ching解答