[測試] 移動變遺空調用電量 係點呢? 註: #14 已經有Cap圖

有追開post 都或許知道我安裝左個小米牆壁智能插座(註: 可能係香港 亦可能係內地. ) , 就為了想睇下預計要比幾多先可以嘆下冷氣. 真心覺得無做錯, 因為佢亦可以設定埋過載保護, 我就定左係1700w.
家下用左三日,  昨日就用廿八度開足全日,  就有D數據係到.
首先我都知廿八度真係未足夠知道部機實際能力, 但都可作為一D參考依據.
有幾樣可以猜下先,
1) 開機制冷會用幾多W?
2) 一日用左幾多度電?
3)  變頻之下, 究竟變左D乜?  
4)  夠凍後只吹風會用幾多W呢?

另外想講係部機關左原來都會耗電, 雖然好少只有幾W,  但少數怕長計, 環保慳吝原則下, 唔用時都係用手機熄左個智能插座. 之不過其實個智能插左都一樣不停用緊電..........

是不是打手?
我唔建議用le d機, 瞓劏房都要有窗先可排氣

無興趣猜,下位,
我剩係想知,燒屋有冇保險賠

是不是打手?
我唔建議用le d機, 瞓劏房都要有窗先可排氣
rwkero2 發表於 2021-5-28 21:54

唔係打手, 何解咁敏感?
我及其他人都有提過排氣問題,  真係好平實咁講出D野出黎.
其實我都有想過, 我依一兩個post 都好多人睇,  唔多唔少都有D影響力,  令想購置冷氣的人多了一些考慮,
對消費者係好事黎架, 之但係好明顯可能對香港現在的冷氣行業唔係咁有利,  之前的舊貨又或許去得唔係咁好,
安裝冷氣工程會唔會少左呢?  可能有依類行家會擔心都唔出奇.  你話係唔係?
依類冷氣機人地有市場生產左唔少日子, 利弊都可以好客觀比人知道,  人係有獨立思考分析能力, 都要有必須的資訊基礎,
好明白香港D零售貿易為左賺盡又唔好責貨, 係行慣古或, 但時代始終要進步, 舊有手段可以再用幾耐?

你呢個post 應該移去吹水區。

唔係打手, 何解咁敏感?
dawson 發表於 2021-5-28 22:01

點解咁推崇備致le個機?
老老豆豆, 我都未用過, 但見過涼茶舖擺過, 唔係好夠凍, 但都有好處可以移動

你呢個post 應該移去吹水區。
t9097 發表於 2021-5-28 22:02

但係我真係當測試咁有野睇到出黎.
之不過用左猜估方式想同人交流下.

點解咁推崇備致le個機?
老老豆豆, 我都未用過, 但見過涼茶舖擺過, 唔係好夠凍, 但都有好處可以移動 ...
rwkero2 發表於 2021-5-28 22:05

係呀,  依D機反而要兼顧好多野,  有錢真係要考慮清楚.

無興趣猜,下位,
我剩係想知,燒屋有冇保險賠
Q-Q 發表於 2021-5-28 21:58

你咁問就首先要科水比顧問費. 然後約個時間同我律師傾一傾先, 每小時八佰六十四蚊.
不過算啦, 見係你,  我免費答你D 跟DIY 地帶有關的問題.

相信你係擔心 小米智能牆壁插座配合美的移動式變頻空調會唔會令我間屋有火災,  
機會率好難計出黎,  亦多謝師兄提點,  
我唔係咩專家, 大家可以再討論下.

感覺有點新屎坑 用幾日就出報告
冷氣機係耐用品, 不如過幾個春夏秋冬再談吧