衣櫃後板Q起,有咩簡單辦法封好?

打釘試過唔得,角鐵又好似無咁細條,請問仲有咩快捷方法搞掂

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

件板高度出事,如果四邊咬住唔會咁甩,收背窄位就買兩条不等边鋁角38*18的,收內梇咩角都得啦,不銹鋼>鋁>鐵好打理

靠旬位咬實塊背板,變形凸出,原本岩位既板就會細左
買鋁扁條收螺絲壓返上去

靠旬位咬實塊背板,變形凸出,原本岩位既板就會細左
買鋁扁條收螺絲壓返上去 ...
Q-Q 發表於 2021-5-29 17:38

件板高度出事,如果四邊咬住唔會咁甩,收背窄位就買兩条不等边鋁角38*18的,收內梇咩角都得啦,不銹鋼>鋁> ...
ghost2377 發表於 2021-5-29 17:13

多謝ching,但席揸木可以食實到上鑼絲嗎?
鋁扁條收螺絲壓返上去《-條邊應該唔夠位攝得入
不等边鋁角《--好似穩好多,只怕席揸木食唔實鑼絲

請問用咩轉頭轉鋁片?

扁鋁係背後打個X字壓住得唔得,唔一定要係返個死位修螺絲
邊個位受力就只有物主自己搵,最多只提供個概念

扁鋁係背後打個X字壓住得唔得,唔一定要係返個死位修螺絲
邊個位受力就只有物主自己搵,最多只提供個概念 ...
Q-Q 發表於 2021-5-29 22:05

扁鋁係背後打個X字壓住《--ching,唔好意思,唔明係點

扁鋁係背後打個X字壓住《--ching,唔好意思,唔明係點
hellolo 發表於 2021-5-29 22:08

ikea 衣櫃 支架
原來你係初階新手

拆開個櫃,從新裝砌過,背板位個坑唧白膠槳

拆開個櫃,從新裝砌過,背板位個坑唧白膠槳
koelner73 發表於 2021-5-30 19:39

淨痴膠冇用! 問題明顯是放嘢太多便薄背板受壓至變形爆開

簡單看看做間格的層板是否合位可上螺絲收實背板

唔得就如其他Ching提議用鋁條/木方加固背板, 免受壓向外爆開吧