[操作疑難] (9/6維修完成)又係夏天冷氣突然唔凍

pan仔5年1匹掛分

用用下呢幾日突然唔凍,有時係風,較到16度佢都會凍,
就好似平時較22-23度既感覺,d喉封左係板後面,換機好大工程

發現壓縮機係着,係唔夠凍,拆開頂蓋發覺風扇轉速好慢,拆哂兩粒電容去深水埗買
換左之後就好大風,較20度測試,出風口17度,復活

羅友痕換埋壓縮機電容
風扇電容10蚊
壓縮機電容150蚊
玻璃膠29蚊
半日時間

想修/換就去做

埋喉無得搞,俾你知漏都唔知點查

埋喉無得搞,俾你知漏都唔知點查
Dcup 發表於 30-5-2021 11:03 AM

先搵人check機睇有無漏,如果無漏又整唔到,成部換用番舊喉得唔得

好大工程  我廿年樓
裝修 都是用返 窗口機算了

出邊外機風扇轉唔轉有冇風?
開着部機一陣後, 有冇聽到外機compressor啓動既聲音, 會震動咁

如果咩都唔識, 最快方法係nut電, 拆外機既電容出來他下佢, 排除左並非電容問題, 咁就再睇雪種喉, 如果他表都冇唔洗搞, 浪費精力, 索性換過

開着部機一陣後, 有冇聽到外機compressor啓動既聲音, 會震動咁

如果咩都唔識, ...
rwkero2 發表於 30-5-2021 12:47 PM

個位睇唔到風扇,內機較到最凍16度,用槍度出風得20度

如果咩都唔識, ...
rwkero2 發表於 2021-5-30 12:47

咩都唔識都可做咁多嘢

個位睇唔到風扇,內機較到最凍16度,用槍度出風得20度
想做就去做 發表於 2021-5-30 20:10

出倒20度風即係可運作製點冷只是不夠凍吧

變頻機?有鉗表可以鉗下外機幾多amp, 係咪低過機身label 個電流rating..... 咁可以check係咪漏種, 低過運行電流, 好大機會漏種......

五年貨仔又係新雪種機+變頻?DIY就算啦, 新雪種要抽真空要有泵, 而變頻電路好複雜, 新手都冇可能, 如果R22都重可以自己入, 所以我禁推崇d old school機, 襟砌爛做