請教師傅這個腳踏開關的規格?

https://detail.tmall.com/item.ht ... skuId=4353882381334
問了客服,佢都答得不清楚。
什麼是约定發熱電流?
什麼是額定電流?
為什麼隻隻額定電流都這麼少?

問了客服,佢都答得不清楚。
什麼是约定發熱電流?
什麼是額定電流?
為什麼隻隻額定電流都這麼少? ...
hyiu00 發表於 2021-5-30 17:11

因為通常用法是不會直接控制电器,是接relay再控电器,所以不用大电流

因為通常用法是不會直接控制电器,是接relay再控电器,所以不用大电流
Offer 發表於 2021-5-30 17:25

謝謝,那麼是否所有腳掣都是這樣,一定要用繼電器?是否因為安全的考慮?

小小一個腳踏點會做大電流?
有 fault 短路,一踩落去想炸咗隻腳?

腳掣只做觸發控制, 不會串大電當電源開關用! 則否踏放踏放下部機開吓停吓開吓停吓都幾得人驚

腳掣只做觸發控制, 不會串大電當電源開關用! 則否踏放踏放下部機開吓停吓開吓停吓都幾得人驚 ...
hon829 發表於 2021-5-30 20:39

同撻車果百幾Amp電流唔會係匙膽做一樣。

同撻車果百幾Amp電流唔會係匙膽做一樣。
kwliu 發表於 2021-5-30 20:46

以前美國有D車就係咁樣....跟住個starter jam死耐左條匙好快有3000度咁既樣

要甩條匙都call得白車黎咁

我用來連接12V DC 水泵,都有3A電流,開下停下應該都冇問題,這樣做都要加個Relay?

我用來連接12V DC 水泵,都有3A電流,開下停下應該都冇問題,這樣做都要加個Relay? ...
hyiu00 發表於 2021-5-30 21:12

你長接踩先斷??我就會避免黎D

你長接踩先斷??我就會避免黎D
Dcup 發表於 2021-5-30 23:28

踩就泵水,吾明白有什麼問題。