抽油煙機售價

內地同香港售價點解可以爭咁遠 ... ?!

內地豪華型頂級 model 售價都唔使港售既 W 牌十分一價錢, 抽油煙機結構咪就係兩個摩打一盞燈一個殼, 可以點高科技 ?! 果 d 易拆洗卓頭野內地 model 一樣有, 莫非台灣製造係重點 ?!  台灣製造背後果兩隻摩打會唔會又係大陸造 ? 咁如果有日本製造既抽油煙機會唔會勁到上火星 ... ? W 牌抽油煙機o係香港應該唔算受歡迎品牌, 受歡迎果 d (係咪仲係乜雅典物雅典 ?) 會唔會更加貴到癡線 ?!  

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實呢,你搵隻電子式同個機械式 做比較,冇意義

隻4舊水 可能只係220V直入去開關掣->去摩打 直接驅動摩打嘅速度檔 ,內裡少左好多電子零件,唔知你睇唔睇得明

大陸內銷貨, D料係差D,
好多貨都會薄身, 嘈, 震,
耐用情度,就要睇用家操手.

但真係夠我用囉

大陸內銷貨, D料係差D,
好多貨都會薄身, 嘈, 震,
耐用情度,就要睇用家操手.

但真係夠我用囉:titt ...
1個閒人 發表於 2021-6-2 13:06

最簡單外殼不鏽鋼 轉用 薄鐵料->摩打改用雜牌低W數摩打(摩打線圈由全銅改用鍍銅)-> 膠用回收廢膠 -> 燈泡用鎢絲燈-> QC 只係通電著到機就出貨or 唔做QC  之類之類,其實好多野可以COST DOWN , 用一定用到,不過耐唔耐用同埋安全性就係根本問題

最簡單外殼不鏽鋼 轉用 薄鐵料->摩打改用雜牌低W數摩打(摩打線圈由全銅改用鍍銅) -> 膠用回收廢膠 -> 燈 ...
atukowing 發表於 2021-6-2 13:15

對, 呢種情況見過好多.

就好似幾十年前的日本貨咁, 平係平, 但唔耐用.
現在耐用, 但價錢唔平

用實用到, 但要視乎用家操手

風扇....KDK $800  ,  雜嘜 $400  ,  一樣低技術,  點解KDK 貴咁多

但貴都只會買KDK.

唔止抽油煙機,大多數白色家電,上面都係平好多好多,當然質數都可能差D
但一部頂4-5部價錢...
雪櫃洗衣機抽油煙機,運到落黎用到一半年期都低到爛
(燃氣熱水爐有GU標誌市場保護,唔好亂黎)

就等於威化餅同馬卡龍

唯有係咁諗啦, 鞋架 d 襟 d 啦, 忍痛 4 水買 ...

其實呢,你搵隻電子式同個機械式 做比較,冇意義

隻4舊水 可能只係220V直入去開關掣->去摩打 直接驅動摩打嘅 ...
atukowing 發表於 2021-6-2 13:01

最簡單外殼不鏽鋼 轉用 薄鐵料->摩打改用雜牌低W數摩打(摩打線圈由全銅改用鍍銅)-> 膠用回收廢膠 -> 燈泡 ...
atukowing 發表於 2021-6-2 13:15

大陸維修價錢好平. 1百幾十都可以有得整. 香港上門睇一睇都200 啦.
所以唔同, 人地壞左CALL 人, 1小時內都可以有人上門.

所以低價野, 如果住大陸, 就真係唔怕買. 香港就要計一下維修成本. (就算買個新, 都有安裝成本, 當然DIY 就係可以慳翻~~)