改為LED 光管, 舊安定器/火牛 去留?

請問傳統式 (要啟動器 ) T8光管 改 LED 光管.

安定器/火牛應否除去?
A. 有說不除去會浪費電力
B. 有說對電網/光管少些noise比較好

power factor 0.5?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔係電子牛就要拆走

純個人業餘幼稚園級意見,專業師兄唔好炳我。

唔阻位、無壞、無其它地方用到我自已習慣會留底、但luck線唔拆,一來懶,做少D,二來有需要時可以救急。

唔係電子牛就要拆走
14789 發表於 2021-6-4 02:24

人地LED管廠只係話拆starter, 無話要拆牛,你比廠更權威!

純個人業餘幼稚園級意見,專業師兄唔好炳我。

唔阻位、無壞、無其它地方用到我自已習慣會留底、但l ...
iamredfox 發表於 2021-6-4 03:18

比我線都未必甩,用得幾多電,留條生路比自己更好。

比我線都未必甩,用得幾多電,留條生路比自己更好。
kwliu 發表於 2021-6-4 05:54

14W LED光管
可能用得多4~14W電?

14W LED光管
可能用得多4~14W電?
nganshiu 發表於 2021-6-5 01:05

經inductor唔會用多咗電,只係inductor本身有啲copper resistance heat loss.

請問傳統式 (要啟動器 ) T8光管 改 LED 光管.

安定器/火牛應否除去?
A. 有說不除去會浪費電力
B. 有說對 ...
nganshiu 發表於 2021-6-4 02:03

要睇返你支led光管線路圖,多數現在led光管都係直入AC220,只係有O的分左LN=====LN   or LL======NN

張圖有問題,中性線唔會經choke,經choke有機會係電子牛

要睇返你支led光管線路圖,多數現在led光管都係直入AC220,只係有O的分左LN=====LN   or LL======NN
...
raywan 發表於 2021-6-5 16:38

LL======NN