音響籃光碟機搖控接收壞了

請問如果用風筒吹了籃光碟機(音響)底板後, 搖控接收就正常, 但不久後, 又失效, 通常是那裡壞了?

打開睇下主chipset是否有 heatsink?
heatsink 上散熱膏是否乾了?
如果是散熱貼是否硬咗?

打開睇下主chipset是否有 heatsink?
heatsink 上散熱膏是否乾了?
如果是散熱貼是否硬咗? ...
Joe_Black 發表於 2021-6-4 11:45

但部籃光碟機(音響)本身開關掣是正常的, 開到機, 只是接收唔到信號

風筒如果係吹凍風,就有機會係因為某啲嘢過熱

風筒如果係吹熱風,就有機會係因為某焊點虛焊

樓主無講

風筒係吹熱風的, 咁我檢查吓是否虛焊? 謝謝
但請問為何突然才出現問題, 而不是新機時已經有問題呢?

不含鉛焊錫日子久了,加上震動,比較大機會裂開虛焊

補回相片, 好像沒有虛焊?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

補回相片, 好像沒有虛焊?
WCHALEX 發表於 2021-6-4 15:07

你部係LG BP430?

一般個IR接收器data輸出都係直入MCU的(有heatsink嗰粒),可用他錶check IR data腳通唔通倒去排針腳度,IR接收器得3隻腳:5V/地/data,唔難搵

假如用熱風吹住個heatsink嗰粒chip就得,咁就唔駛整喇,因為係芯片底的BGA腳虛焊

回覆 8# wyhui5124
謝謝先, 係LG BP430, 可不可圈出問題位置?

回覆  wyhui5124
謝謝先, 係LG BP430, 可不可圈出問題位置?
WCHALEX 發表於 2021-6-4 17:04

用他錶check呢個IR接收data腳通唔通倒去排插(唔知通去邊一針,要試),之後排插入MCU就冇得check喇