新裝分體冷氣,冷氣喉有聲,係咪唔正常

昨日新裝部分體變頻冷暖機,開製冷時條銅喉會有D”嘶嘶”嘅水聲,裝機時有叫師傅拉足3米管,但無提佢抽真空耐d,淨見師傅抽真空得5分鐘就停泵,係因為抽真空抽得唔好?還是銅喉駁得唔好?搵返裝機師傅有冇得搞?(好怕淨係俾佢忽悠), 係咪唔整都無事?好擔心????,希望有心人解答到我

嘶嘶聲,有可能放雪種聲,正常!

嘶嘶聲,有可能放雪種聲,正常!
Mickey616 發表於 2021-6-5 08:17

新裝雪種聲正常

雪種流過係會有少少聲,不過如果抽真空時間唔足夠,對製冷有影響

抽真空不是睇時間, 而係睇雪種錶針跌到負數最抵, 同埋宜家牧田都出左隻無線真空泵, 重有可以用電批打喇叭嘴, 方便好多, 節省時間, 點解都裝得咁求其呢?

完全抄日本Tasco

6????嘻xplRXgGVseG! https://m.tb.cn/h.4u720Je?sm=604006  圣霸棘轮手电动两用偏心扩口器扩管器空调铜管英制打喇叭口胀管器

https://www.makita.com.hk/zh-hant/products/detail/421/

抽真空不是睇時間, 而係睇雪種錶針跌到負數最抵, 同埋宜家牧田都出左隻無線真空泵, 重有可以用電批打喇叭嘴 ...
rwkero2 發表於 2021-6-5 15:52

同我裝 d 師傳都係玩焊接, 但相反收代理維修 job 的師傳就話只會同我打喇叭.

到而家我都未知邊隻手法正 d.

小第昨日新裝;
師傳 抽真空應該唔夠10分鐘;
不過果時屋企個鐘收埋左;
手機我都收埋左;
知道會鑽洞全屋人都會;
收埋大部份野;
蓋好;
裝完哂先開返;
分體變頻;
第一次開凍得比較慢;
而且開了門窗;
大約10分鐘;
不過部機起動都用左10分鐘;
有凍感唔差了;
半小時後關左;
晚上再開好快就凍

R32同R410都一定要抽, 冇記錯r410舐到空氣會有腐蝕性, 重有抽真空係防水氣結冰塞喉

而如果都係冇記錯R32要倒轉入, 我講緊舊機加雪種

所以方便又好做又㩒砌支持r22, 但大氣層穿窿
R22易到自己買支入都得, 有d好以殺蟲水咁左右大支, 啤氣, 冇雪種錶可用鉗錶mon running current, 舊機入量最好係機身label上標示額定電流7-8成, 唔好入足, 舊機老化頂唔順

介紹返, le d真係冷氣職人
rwkero2 發表於 2021-6-5 16:04

室外機就咁放地下?