其實精密電子清潔劑係咪玩人,其實應該分2種*導電*不導電

個名叫精密電子清潔劑
實際上因為唔導電,好多位置都清唔到,一噴去就大獲
上次用CRC2016 清USB位
結果清完之後USB完全唔導電,
最後要用火酒清多次先搞定
如果係噴去主機板,噴到RAM位/CPU位唔導電
到時都唔知點算

(未用過)最近有人提開我又有思考過支野都幾奇怪... 可以清潔(溶到野)但又無傷害性, 應該係化學野但係用完又無殘留?(聲稱)... 如果可以令到件野唔導電咁真係製造問題多過咩喎... 會唔會係個 BAND 既問題...

導電噴左落去咪舐野?

個名叫精密電子清潔劑
實際上因為唔導電,好多位置都清唔到,一噴去就大獲
上次用CRC2016 清USB位
結果清完之 ...
hkmand001 發表於 2021-6-6 00:47

分導電,不導電?未聽過⋯⋯
只係聽過乾性,油性⋯⋯
師兄可能係唔識用

導電噴左落去咪舐野?
rwkero2 發表於 2021-6-6 08:33

你有無想過,
你有D位置係要接觸導電,例如USB , RAM CPU 全部抽拔位置
當你噴左一層唔導電係佢表面,會點?
我自己USB就試過啦
你可以試下LOL

市場係完全唔思考過會D位置有需要接觸導電
單純一味只SELL係精密電子清潔劑,可以清潔清除油污、灰塵及污垢等 迅速有效
再者我係太單純,以為噴上去一野搞定,結果一樣要用火酒玩多次

o甘情況本人就真係沒試過,我都係用來洗motherboard,& display card, usb位我都有噴,洗完30分鐘左右上返D o野,勁方便。不過我都係新年大掃除時,一年一次。天氣熱時就沒試過用。(n年前就只用99%酒精,不過吾掂,太勁會脫色。)
附網站轉送門 https://hello.wd40.asia/hk/
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我用開白電油, 洗松香黑色渣非常ok

唔明?CRC2016 成日用,未試過有覆蓋唔揮發問題...

不如你噴d出嚟,用隻錶度度通唔通先,n咁多年前噴過未乾開掣係即short

不如你噴d出嚟,用隻錶度度通唔通先,n咁多年前噴過未乾開掣係即short