空氣清新機維修 請教

Panasonic F-PMF35X

開機後 一段時間後風機暴走 (一開始著幾個鐘才有狀況, 越來越短, 現在幾秒內)
著三紅燈error, 停機
無爆cap, 無燒焦, 停機前所有按鈕有反應
維修應如何入手?

紅燈

電路板

控制面板

負離子產生器:

如果按鍵控制反應正常即是電源部份及控制板佳沒問題.
那可能是Sensor或風扇速度控制問題多吧!

Panasonic F-PMF35X

開機後 一段時間後風機暴走 (一開始著幾個鐘才有狀況, 越來越短, 現在幾秒內)
著三紅 ...
platinum 發表於 2021-6-8 13:20

我都係用呢個型號,都10幾年幾了,咩叫風機暴走?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我都係用呢個型號,都10幾年幾了,咩叫風機暴走?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
cyberyeah 發表於 2021-6-8 14:40

部機無故一級級加快, 好像由 Med ->High ->Turbo 咁 (但指示燈維持在 Med), 跟住就停機了

都係check air flow sensor, PSU output voltage and ripple current先
因為唔知fan motor係係行DC/AC motor,如果係AC motor,可以check TRIAC打無打穿
PSU 可以先睇DC side capacitor voltage就估到DC output voltage

睇類似型號說明書,係咁...

即係有故障,冇講係咩故障

可能係咁,當MCU發出PWM訊號去DC摩打時,會同時接收轉數pulse,當摩打或中間轉速傳送pulse出咗問題,咁MCU以為個摩打唔行,就加大PWM,加到最後都收唔倒轉數訊號,就出error code

有隔離牛和示波器的話,可以睇吓摩打個轉速訊號嘅
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

未拆過, 不過好有性趣
大概睇都知邊part打邊part係咩, 係個black box唔知係咩來?

睇類似型號說明書,係咁...

即係有故障,冇講係咩故障

可能係咁,當MCU發出PWM訊號去DC摩打時,會同 ...
wyhui5124 發表於 2021-6-8 15:48

我都有睇呢個pdf
有諗過直接淘塊新嘅pcb, 但搵唔到!

未拆過, 不過好有性趣
大概睇都知邊part打邊part係咩, 係個black box唔知係咩來? ...
rwkero2 發表於 2021-6-8 18:16

負離子, 即nano-e

買過部
你張相個離子產生器個白金都打左柴蝕世
個離子產生器係消耗品,開幾年個白金打柴
原廠PART都幾百元,買過部除時平過整
大陸同款機PXF35C 包埋新FILTER都係799人仔

我都有睇呢個pdf
有諗過直接淘塊新嘅pcb, 但搵唔到!  

負離子, 即nano-e ...
platinum 發表於 2021-6-9 11:30