請問應該在淘寶買什麽量度儀器?

我知道用圓規 乘 scale factor 就算出圖則兩點距離,請問淘寶有冇電子圓規自動計算之類儀器?謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

TB唔知有冇
t9097 發表於 2021-6-9 13:59

Free shipping to Hong Kong 就更好啦! Thank you 師兄

TB 呢啲電子測量儀大多唔准架
新果陣好地地,過一陣,用佢轆 1cm,已經唔係顯示 1cm
淘嘅話,機械式就算啦:

Adobe acrobat 有measurement tool
先度已知長度在圖上係幾多 pixel,計返比例;以後用同一比例度任何兩點已經可以知道係幾多 mm 或 米 (可以set英制...)

TB 呢啲電子測量儀大多唔准架
新果陣好地地,過一陣,用佢轆 1cm,已經唔係顯示 1cm
淘嘅話,機械式就算啦 ...
Joe_Black 發表於 2021-6-9 14:27

Thank you 夾 唔買慳翻!

真係要量 有車房嘅屋.....最好比錢call 圖積 睇實尺寸
其他都係翻印再翻印,圖又宿到好細,靠嗰條咁細嘅比例尺,你把圓規準極都係浪費......

唔太明
有電子版為什麼還要買工具去量?

TB唔知有冇
t9097 發表於 2021-6-9 13:59

之前都想買呢類尺,結果淘寶search唔到
大陸咩都興電腦圖。咩都係電腦度。
一把激光測距儀加藍牙配合買app就直接出到2d,3d圖。根本唔會現實desktop畫黎試

我知道用圓規 乘 scale factor 就算出圖則兩點距離,請問淘寶有冇電子圓規自動計算之類儀器?謝謝! ...
Midas 發表於 2021-6-9 13:27

ImageJ可以響圖上做測量,之前返工都係用佢睇microscope計長度

我知道用圓規 乘 scale factor 就算出圖則兩點距離,請問淘寶有冇電子圓規自動計算之類儀器?謝謝! ...
Midas 發表於 2021-6-9 13:27

咪寫晒尺寸囉,仲有乜嘢要量?