[求助] 有無師兄整過或者有電磁爐CRISTAL CI-H280 ?

2合1 嵌入式電磁+電陶爐
裝左年半實際用左半年就壞,電磁個邊。
板上有粒電阻燒左, 高溫燒到睇唔到色環,
有沒師兄知粒電阻數值?

塊板型號印住 SIT-2802-PS 淘仔搵唔到
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

應該係駁去U6的輸入腳(3腳),唔係輸出。78L05同7805係唔同pin assignment的⋯⋯
睇相我就判斷唔到係1W ...
vtrchan 發表於 2021-6-13 02:18

用左2粒3W 51ohm串左頂替上去,旁邊熱變色的104電容容量正常,78L05拆落來試左輸出4.9v都算正常。
裝返開機正常工作左5秒之後又打柴,唔關替換的電阻事,應該有其他問題,沒計。。

確實系接U6 78L05 輸出, 真系100ohm, 1W, 拆出來發現粒電阻阻值變作118 ohm, 但其中一只腳已經由於高熱 ...
treew 發表於 2021-6-12 23:19

應該係駁去U6的輸入腳(3腳),唔係輸出。78L05同7805係唔同pin assignment的⋯⋯
睇相我就判斷唔到係1W定2W,如果係1W,咁即係長期full load,死梗。就算用真2W都已經好抆水,更何況買條足火數嘅電阻都幾難,我試過去華X買粒5W水泥電阻,我實際都只係用2W,但都燒,個心唔服,用鎚仔打開D水泥睇下,結果內裡發現只係一條1W電阻⋯⋯最後,去RS買過粒3W嘅外國貨,咁就無事啦~
如果師兄有拆過日本嘅產品經驗,你會發現高火數電阻係會升高,唔會點住塊底板的。假如你依塊係日本產嘅底板,咁就算粒電阻真係燒,都唔會將無辜的塊底板及電容燒黑
另外,最好check下粒78L05,唔知會唔會被熱死左⋯⋯
所以點解會有咁多人熱愛日本電器,因為品質係有分別的

唔知你粒電阻用呢個方法得唔得?
wyhui5124 發表於 2021-6-11 20:20

真系絕招, 我原本以為這款電阻系碳膜, 估唔到電阻絲。
個粒電阻未燒到可以輕鬆刮開,稍後我搵把雕刻刀刮開試下

回覆  treew

睇下隻電阻其中一隻腳係唔係接左去U6的第3隻腳,如果係,我估大約可能應該係100 ohm左右⋯⋯ ...
vtrchan 發表於 2021-6-10 03:03

確實系接U6 78L05 輸出, 真系100ohm, 1W, 拆出來發現粒電阻阻值變作118 ohm, 但其中一只腳已經由於高熱接近碳化, 手輕輕一推就斷。 另外濾波粒電容104p 都燒到有橙紅色變咖啡色, 未知是否燒壞。
電阻腳輸出最高150ma, 何解粒1W 100 ohm 會燒成甘樣?

稍後再拆塊板落來跟下,
唔該 師兄。
treew 發表於 2021-6-10 14:00

唔知你粒電阻用呢個方法得唔得?

回覆  treew

睇下隻電阻其中一隻腳係唔係接左去U6的第3隻腳,如果係,我估大約可能應該係100 ohm左右⋯⋯ ...
vtrchan 發表於 2021-6-10 03:03

稍後再拆塊板落來跟下,
唔該 師兄。

回覆 1# treew

睇下隻電阻其中一隻腳係唔係接左去U6的第3隻腳,如果係,我估大約可能應該係100 ohm左右⋯⋯

除非你真係低成本 diy整返

否則最後一樣變垃圾

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0) ...
kofz 發表於 2021-6-9 21:59

系, 所以上來問下有沒師兄可以提供D線索,換粒電阻試試。

其實係目測見粒電阻黑咗定用過他錶做檢測呢
hon829 發表於 2021-6-9 18:28

他過。 粒電阻燒斷左
電阻腳都幾乎碳化,手一推,斷埋。