[求助] 有無師兄整過或者有電磁爐CRISTAL CI-H280 ?

2合1 嵌入式電磁+電陶爐
裝左年半實際用左半年就壞,電磁個邊。
板上有粒電阻燒左, 高溫燒到睇唔到色環,
有沒師兄知粒電阻數值?

塊板型號印住 SIT-2802-PS 淘仔搵唔到
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2合1 嵌入式電磁+電陶爐
裝左年半實際用左半年就壞,電磁個邊。
板上有粒電阻燒左, 高溫燒到睇唔到色環,
...
treew 發表於 2021-6-9 15:12

得一年保?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

電阻數值apps
HK2046 發表於 2021-6-9 15:48

燒到睇唔到色環,得3圈深顏色

得一年保?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2021-6-9 16:28

系, 檢查費$500, 然後再報零件費
粒電阻燒成甘, 多數系設計缺陷,等佢沒甘長命

是否已檢查過其它零件?
只係燒咗一粒電阻?

系, 檢查費$500, 然後再報零件費
粒電阻燒成甘, 多數系設計缺陷,等佢沒甘長命 ...
treew 發表於 2021-6-9 17:06

逃佬貨,我淨買雙電磁爐頭

千完以內既都好多選擇

用到超過一年基本上都平過行貨

是否已檢查過其它零件?
只係燒咗一粒電阻?
dcc2000 發表於 2021-6-9 17:08

其他沒check, 有可能都燒左
不過目測粒電阻系長期高溫燒壞左,所以想試下換左睇得唔得

逃佬貨,我淨買雙電磁爐頭

千完以內既都好多選擇

用到超過一年基本上都平過行貨

via HKEPC IR Extreme ...
kofz 發表於 2021-6-9 17:10

系, 都考慮過淘仔一個普通價來用。 不過盡量想減少D
電子垃圾。
HK雙頭爐幾垃圾都超貴

其他沒check, 有可能都燒左
不過目測粒電阻系長期高溫燒壞左,所以想試下換左睇得唔得 ...
treew 發表於 2021-6-9 17:27

粒20A fuse有冇燒?
若果fuse燒咗嘅話就唔係只得一粒電阻打柴咁簡單。