冷暖分體式 室外機 去水豬腸有倒汗水

冷暖分體式 室外機 去水豬腸有倒汗水
圖中部機開左五小時,
紅色去水豬腸有輕微倒汗水
綠色去水喉都有倒汗水
橙色係水滴情況
藍色盤作用應該俾返啲水流入機身?

因為之前綠色去水喉接駁位有漏過?
咁既水量係接駁位出事?
定似係倒汗水?

另外想問去水豬腸倒汗水有無咩方法控制到?有無咩可以買返黎包?

唔該哂各位

上網睇有人建議係去水喉度包阿姆海綿隔熱膠布,
各位點睇?
岩岩室外機試左水,綠色去水喉接駁位無漏水,
尋晚既水漬應該係倒汗水

向下雪種喉,包一條豬腸死硬!!!
加上又裝得唔好,又唔用白喉去水
大部份包一條豬腸 Y 字派都相同問題,Y 字滴水、中間滴水滴到一大灘水。
電線仲入埋豬腸???

我新裝 420 三菱無此問題
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

橙色會唔會係塞左喉, 所以成地水?
抆開黑色接口用管導刷對下佢, 或者用口吹吹佢, 小心有退伍軍人菌, 順便通埋內機個去水位

見到咁講, 去照下我度最舊個部, 用最 cheap 個種網膠水喉, 果然有附倒汗水, 好彩量唔多無係咁凝固同滴, 就算有滴, 係牆最邊位唔會中樓下物/人, 十幾年相安無事.

同一個師傳, 四五年前裝另一部機, 已改左用白硬管, 由豬腸直申到外牆水管, 額外收多一兩舊水

大部份包一條豬腸 Y 字派都相同問題,Y ...
Mickey616 發表於 2021-6-9 21:06

試左水應該唔係

見到咁講, 去照下我度最舊個部, 用最 cheap 個種網膠水喉, 果然有附倒汗水, 好彩量唔多無係咁凝固同滴, 就 ...
Miipp 發表於 2021-6-9 21:29

岩岩再睇睇,似係雪種喉倒汗水滴水,水兜接唔住

大部份包一條豬腸 Y 字派都相同問題,Y ...
Mickey616 發表於 2021-6-9 21:06

請問有無咩建議