改Bosch 電鑽 7.2V NICD 電做鋰電的問題

用4粒18650電,各2000mAh,10C放電動力電池,2串2併,保護板為2串20A 8.4V。砌好後,慢慢加速才能正常轉動,如快按的話,轉半秒便不動。請問各位哪裡出問題及如何解決呢? 謝謝。

回復 madebyp90

已經直接問你隻碳刷摩打係咩牌子型號,仲要扮唔明,都真係無咩好再講落去

via HKEPC Read ...
Hippo 發表於 2021-7-23 02:08

n年前,一早掉哂

回復 76 #madebyp90

已經直接問你隻碳刷摩打係咩牌子型號,仲要扮唔明,都真係無咩好再講落去

via HKEPC Reader for Android

回復 madebyp90

講咁多唔見你講下你隻神級碳刷摩打係咩牌子型號,你話乜都得㗎啦

via HKEPC Reader for A ...
Hippo 發表於 2021-7-23 01:46

完全唔明你想講乜,你自己認為long run 35A,你認為以前摩打唔會咬多過60A

而我一直都話A123用多過60A就出事
禁用係以前ni-mh機佢性能係唔係會勁好多?
V高好多/A高好多/重量差唔多
事實都係唔work,問題係邊?

如果冇問題,後來就唔會分Li-po摩打/A123摩打
大把人講A123唔岩直升機用,但係大陸而家重有賣,未絕種

回復 74 #madebyp90

講咁多唔見你講下你隻神級碳刷摩打係咩牌子型號,你話乜都得㗎啦

via HKEPC Reader for Android

是但啦, 都根本唔存在神級的碳刷摩打, 其實500級8.4V電直full load隻碳刷摩打都唔會有100A
因為電直主軸唔 ...
Hippo 發表於 2021-7-23 01:18

53清楚打peak冇改過

84a有刷係你自己54 post打
我53寫現代無刷85A

事實以前係可以過60A
A123 40A下得2.6v上下per cell
60A打上可以以去到2.5-2.26v

如果摩打唔會過60A
就唔會出現禁多人話佢冇力
2.6v*3=7.8v
重高過8.4v ni-cd/nimh sys
ni-mh機改a123 一樣比人冇力

8.4v nimh 3000mah同3cell a123差唔多重

是但啦, 都根本唔存在神級的碳刷摩打, 其實500級8.4V電直full load隻碳刷摩打都唔會有100A
因為電直主軸唔可以停,得起動嗰下Pulse先有機會去到Peak

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  madebyp90

一時就長行 84A, 一時就長行60A, 一時就話係 Peak 60A
吹來吹去都唔見你講下隻500級, 應 ...
Hippo 發表於 2021-7-23 00:57

一直都係講緊舊摩打peak可以過60A
我係post 53已經打左 炭刷full load一樣可以過100A,邊有打長行?
55post我一樣打peak
而A123就會出現冇力,先會有限流版出現 for人唔想改電變(當年有人話限油門一樣效果)
你認為full load=長行我冇嘢講,你自己打長行84A
到後期出A123專用摩打,已經係無刷年代

另外直升機有齒比可以tune,唔易推

回覆 70# madebyp90

一時就長行 84A, 一時就長行60A, 一時就話係 Peak 60A
吹來吹去都唔見你講下隻500級, 應該話神級至啱既 碳刷摩打係咩料
當年船用駁埋水冷隻摩打長行35A都要18V電, 風冷8.4V可以長行60A / 84A? 你隻摩打真係識得飛

回覆  madebyp90

電池可以放幾C同摩打完全無關
max 同長行又係第2回事
max / peak 一百幾十 A (stall cur ...
Hippo 發表於 2021-7-23 00:44

peak過60A
a123已經v drop到摩打冇力
如果唔係又洗乜限流,唔比佢v drop?

你有冇睇過A123 v drop過60A有幾嚴重?