第一代電直JR我都玩過,真係有刷,鋰電都未出,用緊NiMH添,都冇你講呢d保護板喎。

...
tgo 發表於 2021-7-22 09:34

lipo/ni-cd vdrop唔高,個時唔興用
當時A123 剛剛出,可以10秒出100a
但係full power v會急跌
越推油門反而會冇力先會要用版限流

如果係指A123磷酸鐵鋰電池, 10年前應該未上市
電池可以出100A唔代表摩打可以扯得盡100A,
尤其是500級有刷摩打真係未見過有咁大功率,
雙摩打都應該無咁誇, 想問下到底係咩摩打咁勁?

如果係指A123磷酸鐵鋰電池, 10年前應該未上市
電池可以出100A唔代表摩打可以扯得盡100A,
尤其是500級有刷 ...
Hippo 發表於 2021-7-22 11:31

A123 2012已經破產
改名,你check真下

我買應該係2006-2008上下
當年電變未有限流
500級而家現代可以130a 2秒,85A長行,你可以tb check下
當年有刷full load peak一定唔止100A
以前冇Bms,電池快死
當年D人玩A123係因為平,長命過LI po
4.0!5psJX9RWpqI啊 https://m.tb.cn/h.4Bvd3PJ?sm=ba30e3  亚拓遥控六通道直升机 T-REX 550X级空机/高级套机 500 520

回覆 53# madebyp90

長行84A 當7.2V電計都成600W, 唔好話10幾年前, 依家來講500級碳刷摩打咁大功率都好誇
7000mAh 電玩到 5分鐘

回覆  madebyp90

長行84A 當7.2V電計都成600W, 唔好話10幾年前, 依家來講500級碳刷摩打咁大功率都好誇
70 ...
Hippo 發表於 2021-7-22 12:17

a123 full load只有2.6-2.8v上下/cell,你google下會見
2.6*3*60A=468w
2.8*3*60A=504w
當年應該係3s2p 5000mah
早期A123電用係RC上係完全冇力,只係run cost平
後期出番A123摩打 for低壓,先叫正常

回覆 55# madebyp90

2.8V x 3 = 8.4V 以咁低電壓都可以扯 60A 電流既碳刷摩打係咩概念呢 ?
未計線損, impedance 只有 0.14ohm 到底要幾粗既銅線繞幾多圈
500級用8.4V摩打有504W, 係10幾年前就算 BLDC 都算勁, 乜原來碳刷摩打竟然有  
真係想見識下, 不過 Google 唔到 A123摩打係咩來

咪玩啦,嗰陣時A123得2650電,重要每cell得3.6V(充滿嗰刻),重又重過人,唔好講500級,700級都冇人用啦,由我450/500/600/700基本全部玩lipo,咁點會有限流/保護板呀。

A123 2012已經破產
改名,你check真下

我買應該係2006-2008上下
當年電變未有限流
500級而家現代可 ...
madebyp90 發表於 2021-7-22 11:57

咪玩啦,嗰陣時A123得2650電,重要每cell得3.6V(充滿嗰刻),重又重過人,唔好講500級,700級都冇人用啦,由我 ...
tgo 發表於 2021-7-22 21:14

http://bbs.5imx.com/forum.php?mo ... page%3D1&page=1
求其google下
2009年已經有人玩A123,洗唔洗google100個post比你睇吓
真係冇人用?只係香港唔興

https://blog.xuite.net/kennie.web/Hobby/25087954

你玩花式咪冇人用
li po 40/60c好力好多(冇記錯,當年可能得20-40c)

大陸係多軸出嚟之前,大把人玩A123,一個字,粒電粗生

回覆  madebyp90

2.8V x 3 = 8.4V 以咁低電壓都可以扯 60A 電流既碳刷摩打係咩概念呢 ?
未計線損, impeda ...
Hippo 發表於 2021-7-22 20:48

早期摩打唔岩A123用,因為V太低,冇效率
後期做過for a123,好力好多
你用A123直升機 馬達 google
會google唔少台灣,大陸,馬拉人當年討論

回覆 59# madebyp90

A123 直升機 馬達 之前 google 過了, 只看到有 BLDC, 沒見到有人玩 碳刷馬達 (PMDC)