回覆  madebyp90

A123 直升機 馬達 之前 google 過了, 只看到有 BLDC, 沒見到有人玩 碳刷馬達 (PMDC) ...
Hippo 發表於 2021-7-22 22:32

當年早期用A123都係窮人多,好多隻摩打本身係for Li po強行用A123
係因為Li fe放電高,v drop之後冇力
但如果你唔大推油門佢冇問題,所以先有限流版出現
當年電變根本冇禁多功能

之後唔記得半年定三個月,已經有專for A123摩打,唔洗限流,可以推盡
不過個時dji已經開始興,香港冇乜人再玩直升機

上面已經講未見過人用A123玩直升機(連google都唔肯)
https://www.rctw.net/thread-348463-1-1.html
2014重有人討論緊/玩緊

正如你貼條 link, 十幾年前 4S + 2S BLDC 都只不過係咁上下功率, 好奇 3S PMDC 會係點既 ...
Hippo 發表於 2021-7-22 23:11

佢已經算後期,你冇見佢投訴大推油門會跌高度
我係再早啲
你留意下,好多人話用A123摩打會熱好多
w一樣但係低V高A......結果轉速唔高又熱

我一路咪就係話未見識過 有咁低 V (8.4V) 咁高A (60A) 既大功率 500級用 PMDC 囉
google ...
Hippo 發表於 2021-7-22 23:20

我咪答左你,早期係碳刷本身[ni-mh/li po)改行A123唔岩用
之後先有廠出A123摩打(已經係無刷)

當年A123遠比Li po粗生,又可以快叉
所以好多人改

回復 madebyp90

你答咗咩呢,個問題係喺 Google 想搵隻"早期" 8.4V 60A 500W 既 500級用 PMDC 睇下都無, ...
Hippo 發表於 2021-7-22 23:47

當年
ni-mh 3000mah 20c
你計番3000mah*20C
一樣係60A max
差左幾多V

ni-cd c數更高
唔少摩打,peak可以食多過datasheet
只係當年根本未有電池去餵飽佢地

電池可以放幾C同摩打完全無關
max 同長行又係第2回事
max / peak 一百幾十 A (stall cur ...
Hippo 發表於 2021-7-23 00:44

peak過60A
a123已經v drop到摩打冇力
如果唔係又洗乜限流,唔比佢v drop?

你有冇睇過A123 v drop過60A有幾嚴重?

一時就長行 84A, 一時就長行60A, 一時就話係 Peak 60A
吹來吹去都唔見你講下隻500級, 應 ...
Hippo 發表於 2021-7-23 00:57

一直都係講緊舊摩打peak可以過60A
我係post 53已經打左 炭刷full load一樣可以過100A,邊有打長行?
55post我一樣打peak
而A123就會出現冇力,先會有限流版出現 for人唔想改電變(當年有人話限油門一樣效果)
你認為full load=長行我冇嘢講,你自己打長行84A
到後期出A123專用摩打,已經係無刷年代

另外直升機有齒比可以tune,唔易推

是但啦, 都根本唔存在神級的碳刷摩打, 其實500級8.4V電直full load隻碳刷摩打都唔會有100A
因為電直主軸唔 ...
Hippo 發表於 2021-7-23 01:18

53清楚打peak冇改過

84a有刷係你自己54 post打
我53寫現代無刷85A

事實以前係可以過60A
A123 40A下得2.6v上下per cell
60A打上可以以去到2.5-2.26v

如果摩打唔會過60A
就唔會出現禁多人話佢冇力
2.6v*3=7.8v
重高過8.4v ni-cd/nimh sys
ni-mh機改a123 一樣比人冇力

8.4v nimh 3000mah同3cell a123差唔多重

講咁多唔見你講下你隻神級碳刷摩打係咩牌子型號,你話乜都得㗎啦

via HKEPC Reader for A ...
Hippo 發表於 2021-7-23 01:46

完全唔明你想講乜,你自己認為long run 35A,你認為以前摩打唔會咬多過60A

而我一直都話A123用多過60A就出事
禁用係以前ni-mh機佢性能係唔係會勁好多?
V高好多/A高好多/重量差唔多
事實都係唔work,問題係邊?

如果冇問題,後來就唔會分Li-po摩打/A123摩打
大把人講A123唔岩直升機用,但係大陸而家重有賣,未絕種

已經直接問你隻碳刷摩打係咩牌子型號,仲要扮唔明,都真係無咩好再講落去

via HKEPC Read ...
Hippo 發表於 2021-7-23 02:08

n年前,一早掉哂