牆灰即開即用好定係自己溝好?

見新屋其實冇太多野要整, 就膽粗粗諗住自己搞, 不過去5金鋪果陣個老細叫我買即開即用果隻牆灰, 話好好多, 係真係耐用好多定係吹水?

老老豆豆, 識都唔會喺度問
自己開就算係只用水開既膩子灰, 一包都成包英泥咁大袋, 你有冇咁大需要先? 菜膠灰更攞命, 唔用機打手都軟, 搞到天荒地老起粒粒

耐唔耐用最重要你個底有冇濕氣, 石屎牆有冇水氣, 司拿油得夠唔夠, 有冇乾透左先批

如果即開即用來有大中細, 一桶桶, 方便d, 老細可能驚你返去揾佢麻煩, 叫你買現成灰

我成間屋既批蕩同油漆都係DIY,好大工程。

首先,灰我用906,駱駝定乜就唔推荐,太乾好難推。另外呢d灰好易推完起pop pop,後期執到我pk,唔知係咪我用得唔岩定點。

最後我買左一小罐立邦用黎修修補補睇門口(搬家私hi到又補少少咁樣),感覺最好用,得唔知有無一大桶咁買,同埋有都應該好貴。不過呢d錢唔好慳。

overall,自已搞絶對一頭煙,但過程都係一個生活體驗。唔想受苦都係搵人搞。

態度樂觀正面想試下就無訪。

見新屋其實冇太多野要整, 就膽粗粗諗住自己搞, 不過去5金鋪果陣個老細叫我買即開即用果隻牆灰, 話好好多,  ...
ALayi 發表於 2021-8-7 23:14

即開即用果隻牆灰    VERY GOOD

即開即用果隻牆灰    VERY GOOD
啊甘 發表於 2021-8-8 14:07

無錯,除非你大工程,無理由要咁去搞自己買成包黎玩

DIY唔係慳到底,要慳都要慳得有理

膽粗粗,即係唔熟,即係你連批都可能炒得,仲要溝?DIY不是玩自己

立邦 牆灰 5kg 才 HKD60,少少錢 避麻煩。

立邦 牆灰 1kg 細桶 HKD28 ,用少少買細桶。桶灰無咁易有黑點

而家好少人會自己溝菜膠福粉! 係易上不過真係易發毛!

behappy 發表於 2021-8-8 15:58

岩啊 其實講易批而家d現成灰都OK易批~立邦都一樣易批~最緊要佢係環保灰~唔易發霉~

behappy 發表於 2021-8-8 15:58

即係出5合1果隻? 60蚊又唔貴wor