雙面膠紙問題

如果要黐一件長型物件上牆
雙面膠紙打橫定打直比較好力?定冇分別?

假設橫直膠紙面績相同

直覺好似覺得打直好力D?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果要黐一件長型物件上牆
雙面膠紙打橫定打直比較好力?定冇分別?

假設橫直膠紙面績相同

直覺好 ...
TH30 發表於 2021-8-12 08:39

試過打橫好啲,你要痴乜上牆?幾重?講出嚟可能會有更好選擇

試過打橫好啲,你要痴乜上牆?幾重?講出嚟可能會有更好選擇
ang 發表於 2021-8-12 08:48 AM

M fold 抹手紙盒,黐落雪櫃,不能上鑼絲
本身唔算重,我估600g
但每次向下扯抹手紙會有拉力,需要抗拉力

盒有掛勾位?當然簡單用雙面膠係方便

可考慮係盒裡面放強力攝石..

盒有掛勾位?當然簡單用雙面膠係方便
ang 發表於 2021-8-12 09:10

我家都係用呢類無痕貼,不過係在玻璃鏡面痴,好實

雪櫃的話都痴過,痴上去後除返落黎時會有機會痴甩雪櫃面漆面

我家都係用呢類無痕貼,不過係在玻璃鏡面痴,好實

雪櫃的話都痴過,痴上去後除返落黎時會有機會痴甩雪 ...
chi333 發表於 2021-8-12 09:24

呢啲堅係痴得實,搣落嚟都應該要慢慢嚟,但雪櫃面料唔係刮佢,搣都有機會會破壞佢?

回覆 1# TH30

上面受力D,所以打橫2條黐近頂最有效。
12蚊店好似有D夾係用來夾紙巾盒的,不過唔記得後面係雙面膠定磁石。我自己可能會搵個紙巾盒加粒磁石入去,又環保又美觀。

可考慮係盒裡面放強力攝石..
白羊 發表於 2021-8-12 09:20 AM

類似

磁石應該不夠力?
或要買到足夠數量的強力磁石,會貴過個抹手紙盒?

回覆 9# TH30

要平又好力就 雙面膠紙 加 玻璃膠