[操作疑難] 多唔多人用小米智能家居?

講緊大陸小米.. 應該大家都知, 香港既小米, 硬件係大陸既 10%都冇.
係大陸買硬件落來, account 設定係大陸 region, 咁就可以用.

問題係, 慢得好緊要... 用小米app, 更新狀態都經常 timeout.
我remote 屋企個插座, 試幾分鐘都試過.

但因為我主要係經 homeassistant, local control 所有device, 所以係唔覺慢.
但如果要用佢雲端服務既真係慢到不得了.

我仲以為天生係咁廢, 今日屎忽痕用 vpn 連去台灣, 先用米家app... 啲野真係直出.
平時要 refresh幾次先見到插座電流, 而家秒出.

我家用 netvigator, 手機用3HK, 兩個 network 都係咁慢... 大家經驗係點?

講緊大陸小米.. 應該大家都知, 香港既小米, 硬件係大陸既 10%都冇.
係大陸買硬件落來, account 設定係大陸  ...
mcdull 發表於 2021-9-1 18:47

不如VPN番屋企先開米家APP, 便快好多.

不如VPN番屋企先開米家APP, 便快好多.
炎冬 發表於 2021-9-1 20:07

唔關事, 講緊雲服務.

唔關事, 講緊雲服務.
mcdull 發表於 2021-9-1 22:25

米家, 大陸個云, 在香港用真係慢幾拍, 但用地區是香港就好多國內買的Device未必綁到.

奇就奇在... 台灣好快喎.

唔覺得太慢, 可接受, 似你個ISP上大陸條路慢
用左幾年, 覺得有進步了

有時反而用屋企wifi仲慢.....同network
用5G就秒出,又控制到,呢個真係好出奇

唔覺得太慢, 可接受, 似你個ISP上大陸條路慢
用左幾年, 覺得有進步了

有時反而用屋企wifi仲慢.....同netwo ...
罪大惡極 發表於 2021-9-2 09:02

我同屋企 netvigator 1G.. 加個自動化都 timeout.

米家, 大陸個云, 在香港用真係慢幾拍, 但用地區是香港就好多國內買的Device未必綁到. ...
炎冬 發表於 2021-9-1 22:35

我無這問題, 顯示電量, 智能連動, 唔覺反應慢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我無這問題, 顯示電量, 智能連動, 唔覺反應慢
only 發表於 2021-9-2 22:00

米家個溫濕計2, 香港server最多去到1月記錄, 大陸server才去到6個月記錄

米家個溫濕計2, 香港server最多去到1月記錄, 大陸server才去到6個月記錄 ...
炎冬 發表於 2021-9-2 22:14

小米溫度計 (濕度) 比 Aqara 溫度計, 準

智能連動 Aqara 1分鐘會有 1次動作, 小米 10分鐘先有一次反應