冷氣機電容

好耐冇DIY
冷氣機冇咗風,拆咗風扇電容出來,係25+ 2.7uF 440V。請問而家邊度可以買到呢啲電容,華輝重有冇賣? 除咗華輝仲有冇其他地方有?

好耐冇DIY
冷氣機冇咗風,拆咗風扇電容出來,係25+ 2.7uF 440V。請問而家邊度可以買到呢啲電容,華輝重有冇 ...
ken2004 發表於 2021-9-6 13:07

一係專賣冷氣零件舖頭買, 一係去華輝/和興睇下, 無2.7uF就搵兩粒夾埋差唔多容量頂當.
有無check剩返幾多uF?

旺角和興 在鴻光商場入面

好耐冇DIY
冷氣機冇咗風,拆咗風扇電容出來,係25+ 2.7uF 440V。請問而家邊度可以買到呢啲電容,華輝重有冇 ...
ken2004 發表於 2021-9-6 13:07

呢D電容香港唔難搵,大部份電器材料鋪都有
行一轉廣東道,新填地街大把電工鋪
華輝冇岩SIZE,去鴨寮街近欽洲街頭間工具鋪都有

一係專賣冷氣零件舖頭買, 一係去華輝/和興睇下, 無2.7uF就搵兩粒夾埋差唔多容量頂當.
有無check剩返幾多u ...
kwliu 發表於 2021-9-6 15:05

老爺表度唔到電容量,睇症狀好似起動電容問題

呢D電容香港唔難搵,大部份電器材料鋪都有
行一轉廣東道,新填地街大把電工鋪
華輝冇岩SIZE,去鴨寮街近欽洲 ...
yesau 發表於 2021-9-6 15:55

去咗華輝同和興,只有2.5,  3,  或 25uF,冇二合一款,係唔係電器材料鋪會有二合一電容? 可唔可以俾店名或者多啲提示?

福隆, 英光,呢類冷凍器材舖一定有賣。

老爺表度唔到電容量,睇症狀好似起動電容問題
ken2004 發表於 2021-9-6 19:12

我怕你特登出去買完先知唔係電容壞。

去咗華輝同和興,只有2.5,  3,  或 25uF,冇二合一款,係唔係電器材料鋪會有二合一電容? 可唔可以俾店名 ...
ken2004 發表於 2021-9-6 19:17

出得去3uF照殺啦,爭嗰11%唔會燒摩打。
屋企把風扇用1.5uF我比夠1.8uF行咁耐都無事。

福隆, 英光,呢類冷凍器材舖一定有賣。
logoff 發表於 2021-9-6 20:08

收到!  謝謝