[操作疑難] 絲攻斷咗可以點囉番出黎?.....(已解決:adore:)

工件係2件紫銅散熱器60*90*11mm左右
每件都開咗2個2mm既孔係尾部
本來用M2.5絲攻成功係第一個孔攻咗個M2.5螺絲孔出黎
但之後攻果3個孔絲攻都斷晒
請問有咩方法可以囉番出黎?
我試過用3mm既鎢合金塔鑽諗住鑽爛佢算,但好似唔work
最壞打算沿紅線係切咗3隻角佢算數不過未到最後都唔想咁做

工件係2件紫銅散熱器60*90*11mm左右
每件都開咗2個2mm既孔係尾部
本來用M2.5絲攻成功係第一個孔攻咗個M2.5 ...
inori 發表於 2021-9-9 11:35

首先固定件野, 拎支油壓鑽用炮尖打幾下絲攻尾....

[attachimg][/attachimg買啱曬size嘅頭羅翻出嚟。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

攻紫銅都斷tap?
你用電動工具定dup牙無轉幾下反轉幾下回銅屎?
尾三張圖可唔可以用鉗咬住凸出部份順時針轉?
其他case等高人出馬.

首先固定件野, 拎支油壓鑽用炮尖打幾下絲攻尾....
Kin_2012 發表於 2021-9-9 11:41 AM

你意思係指用炮尖齋鑿mode(我支油壓鑽有齋鑿)打絲攻尾(尖)?

Eric j 發表於 2021-9-9 11:42 AM

我有一套,但太大,就算#0都係大過M2.5少少
而且絲攻斷晒係入面又唔平,根本鑽唔到

A B都有機會救到!用平咀鉗成剪鉗拎返入去!

攻紫銅都斷tap?
你用電動工具定dup牙無轉幾下反轉幾下回銅屎?
尾三張圖可唔可以用鉗咬住凸出部份順時 ...
kwliu 發表於 2021-9-9 11:46 AM

我用呢種

原來要轉幾下就退番D銅屎出黎先?因為我驚一退出黎再攻會錯位攻爛牙
第一次攻紫銅以前都係攻開亞加力一口氣到尾

用鉗咬住凸出部份順時針轉?<<<
試過用尖咀鉗&老虎鉗,唔得,加上佢太幼凸出部份又小好難咬實,試過幾次反而鉗上面啲牙花咗

試下用Cutter!有意想不到結果。記得用Cutter尖咬住陰力!最好整熱塊銅板!

Eric j 發表於 2021-9-9 11:42

試過未呀 唔好教壞人