請問綠膠塞鑽孔直徑

請問本地買到既二分膠塞係咪都係同一直徑 ? 點解坊間都叫人用 6.5mm 鑽咀鑽窿 ? 屋企陳年膠塞最近認真睇下原來 casing 上高有建議鑽孔直徑, 果 d 綠膠塞原來要 7mm, 上網揾到一款仲建議用成 9/32" (7.14mm)

其它坊間流傳既膠塞與鑽孔直徑就同官方既一致:
白 : 3/16" or 5mm
紅 : 7/32" or 6mm
藍 : 5/16" or 8mm

究竟鑽窿係咪細 d 好 ? 膠塞係咪要用鎚仔大力鋤入窿先為之 fit ?

http://www.hangyat.com/index.php?o=item&a=view&id=150546

請問本地買到既二分膠塞係咪都係同一直徑 ? 點解坊間都叫人用 6.5mm 鑽咀鑽窿 ? 屋企陳年膠塞最近認真睇下 ...
威化餅 發表於 2021-9-9 23:51

丹麥 expandet  綠膠 官方 spec 係
鑽 7mm 用 4.5- 5.5mm 螺絲 或 鑽 6.35mm (兩分) 用 10號鋼牙
除非你手瓜 廿吋,用spec 上限最好用電批

7mm 石屎鑽咀好冷門 英制都少(sds 計,人壓嗰隻 大把  

所以都係建議用鑽6.5mm

建議用8號鋼牙,係預你用手批,同唔好吊咁重

有時我會鑽 6mm 加8號鋼牙,比掛件個窿限死左,好實好好力,不過粒膠入牆窿 就好唔易.....
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

delete

跟廠家指示啦

謝謝解答, 得閒出去 6.5mm 同 7mm 各買一支 ...

首先係螺絲, 接着膠塞, 再選用鑽咀
4-10号螺絲, 你選那個size先.
五金鋪一般建議  6.5mm 鑽咀 /綠膠塞 / 8号螺絲 哩個組合.
官方 spec 係  8号螺絲 用紅膠塞 / 6mm 鑽咀
如果你用 8号螺絲, 你選那個組合

點解唔買膠塞陣買埋鑽咀同鏍絲呢....

謝謝解答, 得閒出去 6.5mm 同 7mm 各買一支 ...
威化餅 發表於 2021-9-10 12:18

根本個重點唔係 6.5mm 定 7mm 既問題...

一係就跟足官方既施工程序去做...

一係就跟d師傅前輩、求其整左上去、(覺得緊)就算數...

唔跟spec 不如唔好用
寧願用6mm 紅塞配6mm 鑽咀

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

7mm 都無咩必要, 市面上一般買到的 7mm 鑽咀質素相對差

6.5mm 鑽咀配綠膠塞實際上無咩問題,現實中睇番承重可配  8號 / 10號 / 12號 螺絲使用, 其中10號用得最多.