分體冷氣去水塞咗點樣通最好?

伸支嘢入去定係要倒漂白水?

條喉其實係打橫喺機背嘅

個嘴斷咗喺去水喉入面,攞唔返出嚟
個斷嘴似係同條喉黐實咗
kachungho 發表於 2021-9-14 05:12

先用界刀界開條去水喉,攞返入面個嘴出嚟
如果唔就手,可以切一段去水喉落嚟慢慢搞
之後加番長條去水喉囉

我嗰部係分體式冷氣嘅室內機
大金室內機似乎無得淨拆個去水盤出嚟 ...
kachungho 發表於 2021-9-14 09:15 AM

原來你是爛室內機接水盤喉咀?
tun條喉出來要慢慢陰力un un扭扭,唔好扯、大角度屈
唯有用膠水補,有虛位就試試買個小型膠漏斗修剪下套入去

分體冷氣個水盤會日曬雨林? 咁易配個新?
kwliu 發表於 2021-9-14 09:11 AM

sorry我理解錯
我以為樓主扯爛室外去水盤
扯爛室內機接水盤喉咀就麻煩少少

日子耐,日曬雨林膠硬化脆化不出奇
既然扯爛了,買條新網喉,買隻新水盤,換左佢,加埋大約五六十蚊
聽你 ...
TH30 發表於 2021-9-14 08:45

我嗰部係分體式冷氣嘅室內機
大金室內機似乎無得淨拆個去水盤出嚟

既然扯爛了,買條新網喉,買隻新水盤,換左佢,加埋大約五六十蚊
聽你 ...
TH30 發表於 2021-9-14 08:45

分體冷氣個水盤會日曬雨林? 咁易配個新?

全中
不過瀨咗嘢,諗住甩條去水喉清吓,點知一扯就連去水盤個嘴都扯斷埋
睇嚟裝機時將條 ...
kachungho 發表於 2021-9-14 12:49 AM

聽你講你應該開到窗伸到手整個水盤?

我都話左 :
可以唔拆最好係唔好拆,拆完裝番漏水就麻煩

去水盤冇乜水壓,先用 AA 膠黐番個去水盤嘴,固 ...
btchanchan 發表於 2021-9-14 01:21

個嘴斷咗喺去水喉入面,攞唔返出嚟
個斷嘴似係同條喉黐實咗

全中
不過瀨咗嘢,諗住甩條去水喉清吓,點知一扯就連去水盤個嘴都扯斷埋
睇嚟裝機時將條 ...
kachungho 發表於 2021-9-14 00:49

我都話左 :
可以唔拆最好係唔好拆,拆完裝番漏水就麻煩

去水盤冇乜水壓,先用 AA 膠黐番個去水盤嘴,固定個位之後,再打玻璃膠防漏

左邊網喉是去水喉
右邊風琴喉是電線喉
應該係
除非C父掉轉裝
TH30 發表於 2021-9-13 09:09

全中
睇嚟裝機時將條喉黐死咗落個嘴度
係咪已經無得救?