唔好意思,借個post問吓
有無CHing睇得出呢部機個去水位喺邊?

kachungho 發表於 2021-9-13 01:47 AM

左邊網喉是去水喉
右邊風琴喉是電線喉
應該係
除非C父掉轉裝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

左邊網喉是去水喉
右邊風琴喉是電線喉
應該係
除非C父掉轉裝
TH30 發表於 2021-9-13 09:09

但真正駁住部機嘅駁口位置有可能係左邊,條去水喉喺牆身出來後橫過機身喺左邊有個駁口連接機身。

我部格力係咁設計。

其實都有少少道理,咁樣就算漏到噴水都唔會整濕啲電線。

但真正駁住部機嘅駁口位置有可能係左邊,條去水喉喺牆身出來後橫過機身喺左邊有個駁口連接機身。
我部格力係咁設計。
mesi 發表於 2021-9-13 09:13 AM

你得閒影張相俾我見識下
冷排出水由下面的引水槽收集,右邊駁喉走都可以
我覺得冇必要兜咁遠走喉 

回覆 22# mesi
室內機出廠時左右都有去水位,係睇師傅裝邊度較方便

你得閒影張相俾我見識下
冷排出水由下面的引水槽收集,右邊駁喉走都可以
我覺得冇必要兜咁遠走喉  ...
TH30 發表於 2021-9-13 09:27

你咁講我再諗下,你又啱,我記得拆開過個水兜右手邊都有個出水口,不過係用膠塞塞住,即係其實亦可以由右邊出水。

咁我真係唔知我部機個去水喉點解要喺咗邊駁機嘅出水口,再打橫喺貼著機底咁拉過去右邊,但拉到幾右喺邊個位入牆因為有嘢擋住我睇唔到,亦無刻意去留意。

回覆  mesi
室內機出廠時左右都有去水位,係睇師傅裝邊度較方便
ken125111 發表於 2021-9-13 09:38

係,諗真啲水兜右邊係有個出水口比膠塞塞住。

https://today.line.me/hk/v2/article/VZ9V1J

通渠水灌冷氣喉濺傷6男女 警拘捕男住客
2018年09月20日16:54

用通渠水果D小心D唔好整到人

你咁講我再諗下,你又啱,我記得拆開過個水兜右手邊都有個出水口,不過係用膠塞塞住,即係其實亦可以由 ...
mesi 發表於 2021-9-13 09:39

其實無需理會條去水喉點走
可以唔拆最好係唔好拆,拆完裝番漏水就麻煩

我都有淘X條彈弓刷

不過我覺得最好用都係用水壺 + 幼膠喉
由室內機去水窿插入,射入稀釋洗潔精

射入稀釋洗潔精可以沖走去水喉裡面D潺 + 塵

左邊網喉是去水喉
右邊風琴喉是電線喉
應該係
除非C父掉轉裝
TH30 發表於 2021-9-13 09:09

全中
不過瀨咗嘢,諗住甩條去水喉清吓,點知一扯就連去水盤個嘴都扯斷埋
睇嚟裝機時將條喉黐死咗落個嘴度
係咪已經無得救?

全中
不過瀨咗嘢,諗住甩條去水喉清吓,點知一扯就連去水盤個嘴都扯斷埋
睇嚟裝機時將條 ...
kachungho 發表於 2021-9-14 00:49

我都話左 :
可以唔拆最好係唔好拆,拆完裝番漏水就麻煩

去水盤冇乜水壓,先用 AA 膠黐番個去水盤嘴,固定個位之後,再打玻璃膠防漏