電視 70‘ 以上, 所以想知道最大可以放幾粗
apig 發表於 2021-9-12 22:47

其實唔係特別重, 真係唔知邊個開始教壞人, 係唔係都爆炸螺絲, 仲要有咁粗得咁粗....

44kg算唔算好重?
apig 發表於 2021-9-13 01:56

當然唔算好重

又睇返一粒m6 可以去到600kg
apig 發表於 2021-9-13 17:07

係唔係都拉爆, 仲要越粗越好,根本就係教壞人

你睇埋一粒膠塞可以承重幾多,就會明 ...

你果架最少4至6口螺絲,44 kg 有幾重呢......

政治正確呀   

係咪砂磚/空心磚都唔問下就 拉爆,方死唔害死人   ...
pooh24680 發表於 2021-9-13 22:24

仲有木板牆,石膏板牆, ....

總之咩都唔理 

拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!拉爆!
粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!粗呀!

44 kg 層架打四粒德國fischer sx8*40搞掂啦
不過要用啱鑽咀同鋼牙螺絲

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0 ...
ccya96 發表於 2021-9-16 11:56

以安裝黎講,44kg 根本就唔算重.

用咩安裝唔使用啱鑽咀同螺絲 ?

一拉就爆.
timrice 發表於 2021-9-16 11:37

唔使理啦, 就算唔爆,之前見有人用 4 粒拉爆放 Modem / Router 都係咁

大把師傅教人綠塞配6.5mm 鑽咀+8號螺絲  
有效承重都唔知有冇design spec 既十份之一  

44kg其 ...
ccya96 發表於 2021-9-16 12:35

綠塞配6.5mm 鑽咀+8號螺絲唔係唔得,睇要承幾重姐.

你口中的 "師傅"  係五金鋪?

裝個掛毛巾勾仔冇話唔得既  
不過大把裝修佬用黎裝層架吊櫃害人  

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS ...
ccya96 發表於 2021-9-16 13:06

你講唔好的裝修佬就大把無良野, 咩都可以出事...真係衰到你唔信

後悔緊了
peter88625 發表於 2021-9-16 13:22

我估你都係比人誤導多.....

10mm嘅窿, 只可以用m8嘅 爆炸螺絲
gohk01 發表於 2021-9-18 17:04

唔一定, 車修拉爆就可以 10mm 窿用 10mm 螺絲

不過 44kg 野