[操作疑難] 檯腳安裝請教

買了像下圖的指接板  70X45X 厚2cm

買了這個檯腳打算裝上,但個圓塊和桌邊距離幾多先合適?
我自己想盡量靠近邊緣,好似宜家張檯咁,但因為會放電腦mon,唔知會唔會有問題.
同埋自攻螺絲通常用幾長?  
其實有無默認幾厚的木板用幾長的自攻螺絲?因為之後我仲有塊1.2cm厚木板要上螺絲.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

但個圓塊和桌邊距離幾多先合適?
冇話幾多, 但你最好先鑽個細洞先上鏍絲先唔會爆邊,
e 種凳腳, 感覺扭唔實就會搖, 所以留意係咪裝左凳腳先上落塊板度

至於幾長, 如果有5 個鏍絲, 共同承受下, 唔需要特別深, 1 cm 已好好 (前提你用電鑽上, 唔係用鏍絲批上)

同埋留意1.2CM 會唔會唔夠硬會彎, 係咪應該要加鐵

簡單上枱板螺絲越長越好, 但以差5mm倒出頭為限
另要鑽細導孔(不要鑽穿!!), 螺絲選螺距較闊的

IKEA 好多呢類枱腳既枱,可以去參考下。

感謝各位c兄講解賜教

跟隨各位兄的教學安裝,
不過有啲螺絲,用電動批扭到最後沒有扭實卡死的效果,變成螺絲不停地轉.
試過5度,扭不實,6度又勁得濟,搞到螺絲不停地轉....

(這時間不能上傳圖片,後補)

指接。。。。最好加底框。。。

跟隨各位兄的教學安裝,
不過有啲螺絲,用電動批扭到最後沒有扭實卡死的效果,變成螺絲不停地轉.
試過5度, ...
kit0072 發表於 2021-9-15 05:57

可能反牙
可以插兩支牙籤落去在收實(收到九成到就用人手扭)

之前最好用梳齒嘅螺絲。

跟隨各位兄的教學安裝,
試過5度, ...

咁既情況、似係 庶渣 木板...

另外講返樓主幅圖、
枱腳分開獨立一支腳、但腳和腳之間又沒有連接、
12mm板厚、入螺絲入得 d咁少、
基本上一個成人唔小心一腳撞埋去都會爛...
有d人興、貼住地下黎移枱、一移就爛..

跟隨各位兄的教學安裝,
試過5度, ...

用錯左鏍絲? 木工鏍絲先得wo, 你貼圖既鏍絲上膠就得