[操作疑難] 廚房鋅盆去水喉求教

近排發現廚房去水喉接駁有d 古怪,兩個鋅盆隔氣直接駁埋,中間有個T-joint 出主喉,而且左低右高,所以想自己改一改佢

初步諗到有以下A,B兩個方案,請教一下邊個比較好,或者各位師兄有冇d 更好既方案,感謝指教????

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔塞唔漏就由Q 佢啦

唔塞, 少少高低差唔影響去水同隔氣功能
而且個隔氣重有空間俾你調高/ 低少少, 睇唔過眼可以左右邊隔氣上便個環扭鬆, 拉落啲啲. 再扭實 (搞到漏水唔好怪我)

唔塞唔漏就由Q 佢啦

唔塞, 少少高低差唔影響去水同隔氣功能
而且個隔氣重有空間俾你調高/ 低少 ...
lawrencelau1 發表於 2021-9-14 09:31

間中會滲水,所以個隔氣包哂膠袋

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

ccya96 發表於 2021-9-14 09:33

咁重執個隔氣就得, 可能裝唔好, 所以漏

1.  間吾中滲水, 應該係裝得吾好或膠圈老化
2.  A圖較佳

建議先攪清楚係乜嘢問題,如果冇塞、冇倒灌,只係隔氣滲水,可以先拆隔氣清洗然後重裝,如果仍有滲水就可能隔氣橡膠墊圈老化,就買個新換。

不過隔氣滲水亦有可能係安裝唔好,咁就睇您動手能力。

原則現有接法冇咩問題當然最理想係三叉裝低過隔氣出水口水平一級啦

漏水係隔氣裝設問題, 可拆解清理吓先

用紙巾搵左漏水源頭先
我家鋅盆都試過漏水, 後來搵到係花籃裂左, 三幾十,DIY好易搞

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2591258

近排發現廚房去水喉接駁有d 古怪,兩個鋅盆隔氣直接駁埋,中間有個T-joint 出主喉,而且左低右高,所以想自 ...
ccya96 發表於 2021-9-14 09:22

跟磚家做法:
http://www.thp.com.hk/forums/thdeta.php?forum=4&pn=9335

跟磚家做法:
YYTOL 發表於 2021-9-14 12:17

感謝,非常有用