回覆 1# joe6_6

唔關邊度買事, 總之見乜乜Fire就要避開.

唔好亂講,係可信的地方買 Surefire  無問題!
Kin_2012 發表於 2021-9-15 01:00

買電筒就話買SureFire嗟, 買電池都買SureFire? 正貨百幾蚊粒水魚價都買我無說話好講.

正貨電比 假貨電 / 拆機電 / 翻新電 / 虛標電 / 冒牌電 / 過期電 等等貴就有問題? 要避開? 買就係水魚?

...
Kin_2012 發表於 2021-9-15 14:18

SureFire/Nitecore之類電心唔係自己做嘅, 都係買返嚟包皮, 咁就賣百五蚊.
買啲真係電池廠出好過, Panasonic / Samsung / LG / Sony.

係TB買30蚊粒, 去鴨記買45蚊粒, 出名貴HKTVMall 64蚊粒.
你錢多無訂洗我無補充.

唔係自己做就等於唔好?  你知唔知有幾多品牌的野唔係全部自己做?

你又知唔知廠會做特別專供?

你覺得 ...
Kin_2012 發表於 2021-9-15 16:31

大把野唔係自己做, 但一樣餡點解要比多幾倍錢?
"廠會做特別專供" 除非你識內部SureFire同電池廠關係, 如果唔係都係一廂情願自己估.
你比多幾倍錢買塊皮我唔阻止你, 不過唔好水啲版友去買.

你點知一樣餡?
Kin_2012 發表於 2021-9-15 17:34

唔同餡唔通電池廠特別做個新配方咩?只係lot貨抽出嚟。

又係你話買SureFire無問題。 質量係無問題,不過價錢問題好大囉!

好似你咁講,除非你識內部SureFire同電池廠關係,如果唔係都係一廂情願自己估.

你明白質量無問題就好, ...
Kin_2012 發表於 2021-9-15 21:13

咁你一開始就講"你又知唔知廠會做特別專供?"
Notebook廠(以前)/尿袋廠/電動動工具廠/Tesla攞貨多要match電就話有特供, SureFire攞得幾多貨?

一個袋車個LV嘜頭打把人買, 不過係DIY區多數係正常人會作合理消費, 點解要比多幾倍錢, 你話係AV信仰區就話嗟.

其實共X果D18650電其實都唔錯
Adblock 發表於 2021-9-16 10:48

一般, 我有一粒初時容量正常, 但後尾死得好快, 比起我其他18650短命.