風扇啤零

伊x牌風扇,開一號轉唔郁,要開三號先識轉,之後較返一號就 OK,停機用手轉都好啜,啤零落完油過幾日又啜過,請問係咪要換啤零?定係用錯油?( 用 3-IN-ONE 油 )

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

醫馬牌搵大6二線廠代工!

咪拆開睇睇囉

好多風扇係冇bearing的, 轉子只用杯士支撐!

有前後, 前後都要落

杯士 (啤令) 蝕左,已經磨到個摩打殼發熱
就算落油都只可以回復短暫的光輝
下次買風扇
最好揀老牌子 KDK / National / Panasonic
杯士較耐用得多  

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 08&pid=33630263

.

多數都係潤滑油絕死
洗完一年後又再絕死
大陸波打的絕症
---------------------------
跟住我用台灣尚朋堂盒仔風扇
絕無摩打問題弊病

---------------------------
可惜你呢個唔係16吋座地風扇
否則可以買個幾十蚊嘅  相啤呤摩打換咗佢

唔知樓主所講嘅[三合一油]是乜料子.希望唔係去锈劑啦

但兩隻唔同嘅潤滑油, 撈埋一齊會變質的.(會絕死)
如果想換油, 一定要洗走舊機油, 然後才用另一隻機油.

杯士 (啤令) 蝕左,已經磨到個摩打殼發熱
就算落油都只可以回復短暫的光輝
下次買風扇
最好揀老牌子 KDK /  ...
hongkongfun 發表於 2021-9-15 21:14

而家就係只回復短暫光輝!

回覆 9# electric

這篇文章寫得幾好
啤令 ( 滚珠轴承 ) 比杯士( 含油轴承 ) 耐用
點解風扇唔用啤令,只用杯士?  
https://www.dgzj.com/jiadian/106322.html

" 产品不坏就没有循环,一般用用的风扇大概能用一两个夏季就会坏,坏的原因基本上都是轴承问题。轴承问题基本就是不润滑了,就算自己加普通的润滑油也只能顶一个月。以前还会尝试自己拆开来修一下,现在基本上坏了就换,因为去买一个电机也要几十块,耗时耗力。风扇变成快速消费品,大家接受的价格也大多是一两百以内,价格高了普通人也不相信它会耐用,也不会去买。风扇这类商品,大品牌的也是这样,很多是贴牌的,一两年就要换。"