立邦五合一

原來大部分師傅都是用立邦五合一,但油完乾透之後用普通膠紙黐,啲油就甩出嚟,用手指甲輕輕力都可以刮甩啲油,師父說是正常的,但我覺得除了油的時候沒有味道,不知道有什麼好處,真的擔心今次油完可以擺得幾耐!

原來大部分師傅都是用立邦五合一,但油完乾透之後用普通膠紙黐,啲油就甩出嚟,用手指甲輕輕力都可以刮甩啲 ...
hyiu00 發表於 2021-9-19 06:12 [/siz]

應該唔會喎係咪你個底做得唔好啊。批灰後應該冇油底油

原來大部分師傅都是用立邦五合一,但油完乾透之後用普通膠紙黐,啲油就甩出嚟,用手指甲輕輕力都可以刮甩啲 ...
hyiu00 發表於 2021-9-19 06:12

係,甩到飛起,連舊油起埋,可能係膠質太重。

那麼最後怎樣解決?重新再油過另一隻油?
可能師父選這油是想下一次再油容易鏟啲?
係,甩到飛起,連舊油起埋,可能係膠質太重。
panda360 發表於 2021-9-19 12:04

乳膠漆面邊預你用普通膠紙黐嘢咖
頂多俾你用blu-tack或者啲無痕貼咋喎

可能我很久沒有油牆,以前用的駱駝漆,一直可以用泥膠黐些相片上牆上,現在連膠紙都不能用,真的少了很多樂趣。

灰底同油漆唔夾
根本D油食唔到入灰

唔剷底,自己再油底油,油立邦都 OK 已超過一年。

用膠紙要用 綠色 奏紋紙

你的是否五合一?聽人講其他的冇這個甩油問題,只有五合一是這樣。
唔剷底,自己再油底油,油立邦都 OK 已超過一年。

用膠紙要用 綠色 奏紋紙 ...
Mickey616 發表於 2021-9-20 14:52

你的是否五合一?聽人講其他的冇這個甩油問題,只有五合一是這樣。
hyiu00 發表於 2021-9-24 07:55

我正是 五合一 ,偶然都會甩一小塊,補返灰再油又可以用一排。
你要硬直接噴 cord 更理想