分體冷氣匹數

請教各位, 6尺x6尺嘅細房仔想換分體冷氣 (向西北),

而家部 一匹分體冷氣調到18度,一兩個鐘後實際氣溫都仲係26,27度, 11年機

日後需要冷氣長開令實際氣溫有25度以下,請教各位我應該裝一匹定一匹半?

個廳同大房嘅冷氣亦唔凍

同埋定頻定變頻好,有無牌子推介?

睇你封閉性有幾高,好似雪櫃咁就細匹數都好凍,門長開就只有工業用大機你先岩用
2粒鐘係細空間都落唔到26度以下,証明你一係係山頂,一係部機已壞(或者冇插電)

睇你封閉性有幾高,好似雪櫃咁就細匹數都好凍,門長開就只有工業用大機你先岩用
2粒鐘係細空間都落唔到26度以 ...
Q-Q 發表於 2021-10-4 16:34

佢向西北應該西斜, 陽光曬住又真係熱唔少。。。

不過一匹咁細落唔到 25 都應該檢查下部機。。

而家部 一匹分體冷氣調到18度,一兩個鐘後實際氣溫都 ...
Chris藍月亮 發表於 2021-10-4 15:26

11年機? cleaned before ? need buy new ?

回覆 2# Q-Q

多謝師兄。。。之後係要長開門同keep 25度以下,係咪應該裝一匹半?

回覆 4# raylee

兩星期前洗完都係咁。。。

一匹都唔夠凍, 已經唔洗諗變頻

比我就選1.5匹定頻

回覆  Q-Q

多謝師兄。。。之後係要長開門同keep 25度以下,係咪應該裝一匹半? ...
Chris藍月亮 發表於 2021-10-4 17:23

Q-Q CHing 答左你啦

門長開就只有工業用大機你先岩用  

長開門就要整個空間25度喎,3、4匹啦

而家部 一匹分體冷氣調到18度,一兩個鐘後實際氣溫都仲係26,27度, 11年機
Chris藍月亮 發表於 2021-10-4 03:26 PM

我好奇想知
1. 開機前室溫幾度
關房門關窗計
2. 開機後5分鐘風口幾度
3. 開機30分鐘後風口幾度,室溫幾度

anyway
門常開又想凍,你要廳同其他房一齊開機,否則匹半機都唔夠全屋分