試吓用 5V1A 火牛/尿袋 推唔推得到
ThomasYau 發表於 2021-11-4 19:54

樓主要求安全可靠喎, 你仲講會火燭嘅尿袋?!

回覆 21# 1個閒人

會火燭嘅尿袋? 用山寨, 乜都起火 ! 如果要起火, 不在於是否尿袋, 而是品質差.
    奶粉食到頭大 = 全世界奶粉 都會食到頭大???

回覆  1個閒人

會火燭嘅尿袋? 用山寨, 乜都起火 ! 如果要起火, 不在於是否尿袋, 而是品質差.
    奶 ...
ThomasYau 發表於 2021-11-5 15:20

你咪理山唔山寨, 樓主要求好高嘅, 要~~安全可靠~~

電芯一定安全過尿袋

回覆 23# 1個閒人

原來17樓同我講差唔多, 你明玩針對! 好明顯我得罪咗你啲分身!

回覆  1個閒人

原來17樓同我講差唔多, 你明玩針對! 好明顯我得罪咗你啲分身! ...
ThomasYau 發表於 2021-11-5 19:26

唔好講到報仇針對論, 只係講下樓主的要求啫, 我係講道理的

原來17樓都有講尿袋, 咁要通知佢, 符合樓主的要求囉.

各位師兄稍安毋躁, 應該咁樣講, 尿袋唔一定唔安全, 但係如果自己改裝, 改得唔好,接觸不良等等, 附近有水, 潮濕等等都可能會增加風險,

回覆 20# vaio

順便問下如果用三粒AA變成一粒D電, 其實係貪方便定係會慳咗錢

https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=1909133&extra=&page=1

順便問下如果用三粒AA變成一粒D電, 其實係貪方便定係會慳咗錢
hereforquick 發表於 2021-11-7 02:06

貪方便==Yes
慳咗錢==Yes

去鴨記/Ikea/一般家品鋪,買一排12/24粒裝鹼性AA電,一定平過/方便過用D大電

鹼性AA電我只會用響煤氣爐撻火用,或一定要足1.5V(或其倍數)先推得郁既產品
一般需要用電芯嘅用品,我只會用eneloop或類似產品。
因為唔會有唔漏汁嘅鹼性電。話永不漏汁都係呃人

重點:如果要買呢類三粒AA/AAA變成一粒D電嘅adaptor,一定要睇清楚佢係串聯定係並聯
唔好買錯串聯

利申:搵馬生買

煤氣爐用D 電,邊隻最抵用? 同玩具用係咪唔同?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

各位師兄稍安毋躁, 應該咁樣講, 尿袋唔一定唔安全, 但係如果自己改裝, 改得唔好,接觸不良等等, 附近有水,  ...
hereforquick 發表於 2021-11-7 02:06 AM

接口位落熱縮通

+-線一高一低接

新線搵地方打圈用索帶固定,避免拉扯

如果家裡有鋰電池工具,可以用佢
https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=4#detail

煤氣爐用D 電,邊隻最抵用? 同玩具用係咪唔同?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0) ...
hkocx 發表於 2021-11-7 11:15

藍色National?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)