請問呢隻係咪 3 分喉?

度個外圈大小?

謝謝!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

另外想問下呢隻叫...

3 分轉 4 分喉 定
4 分轉 3 分喉?

謝謝

應該係3/8"
出3/8"卡尺顯示約16.5mm左右
1#你度尺顯示16mm左右,所以是3分(3/8")分出曲尺掣。

另外想問下呢隻叫...

3 分轉 4 分喉 定
4 分轉 3 分喉?

謝謝
遊客 發表於 2021-11-6 21:47

圖係 4分「公」,3分「乸」
點轉係睇你點組合

3/4分係習慣叫法

大陸主要係4分
香港 3分4分都有 ,花灑喉,洗手盆牆身出位,單冷龍頭 就係4分,冷熱龍頭主要係3分(ikea 龍頭係4分)

應該係
wongkm33 發表於 2021-11-6 21:47

你睇錯左 .......

度個外圈大小?

謝謝!
遊客 發表於 2021-11-6 21:23

水喉計內徑

這條軟喉就係3分(3/8")喉,加咗絲帽轉成4分(1/2")。
詳細請看這帖
https://www.hkepc.com/forum/view ... page%3D1&page=5

應該係3/8"
1#你度尺顯示16mm左右,所以是3分(3/8")分出曲尺掣。 ...
wongkm33 發表於 2021-11-6 21:47

就是想將 IKEA 買個水龍頭駁落去呢度

(未買,做定功課,想一次過搞掂)

(未買,做定功課,想一次過搞掂) ...
遊客 發表於 6/11/2021 22:48

我啱啱先換完水龍頭

16MM 左右應該係3分

(未買,做定功課,想一次過搞掂) ...
遊客 發表於 2021-11-6 22:48

3個方法
一勞永逸 係 關大水制 換 4分曲尺制,五金舖有售,同三分曲尺制 差唔多價錢
(左3分右4分)

部分5金舖都有你上要 嗰隻 3分乸4分公 轉接喉賣

另外有 3分乸轟4分公,有銅有不銹鋼,最唔建議,好易漏水