反常理不銹鋼鑽孔要用高轉速, 近10年才興起的熱溶鑽

層經試過幾次有人聽到我講,
不銹鋼鑽孔要用高速  係到陰陰嘴奸笑 (但就乜都冇回應)
真係唔知佢笑定我笑先岩

HSS,中國大陸部分地區又稱(鋒鋼,風鋼)是一種合金鋼,由於具有高硬度、耐磨和抗高溫的特點,因此成為常 ...
smallstar 發表於 2021-11-11 16:03

via HKEPC Reader for Android

你指 "快削鋼" ?
Hippo 發表於 2021-11-11 16:45

快削鋼係另一樣嘢,free cutting steel,特點係含硫量高,容易加工,但强度低及脆,過往只會用於裝飾性配件或生產線試製用,而家好少用。

High-speed steel
無記錯當時係指比碳鋼切割得快而命名
garnett_v 發表於 2021-11-11 12:45

你指 "快削鋼" ?

garnett_v 發表於 2021-11-11 12:45

HSS,中國大陸部分地區又稱(鋒鋼,風鋼)是一種合金鋼,由於具有高硬度、耐磨和抗高溫的特點,因此成為常見的工具鋼,廣泛應用於各式切割工具和刀具,包括車刀、銑刀、鑽頭和鋸片。

有咗好耐啦  咪係好多人興拿住辣雞吉膠孔
hon829 發表於 2021-11-10 19:41

以前無辣雞, 燒熱條鐵線/鐵支ja

不過只係熱溶, 無鑽

有咗好耐啦  咪係好多人興拿住辣雞吉膠孔
hon829 發表於 2021-11-10 19:41

果D唔係熱熔鑽, 係熱熔唔識轉

HSS 就係Hi Speed Steel。中譯高速鋼。

raymondchan338 發表於 2021-11-10 21:49

Hi ..........笑咗!師兄好掂呀!(搞笑!)

上一輩人都係叫 HSS 鑽咀做高速鑽,唔係講個鑽速...

加油慢鑽先係一般做法 ...
Kin_2012 發表於 2021-11-10 17:59

HSS 就係Hi Speed Steel。中譯高速鋼。