萬用錶推介

想買個萬用錶測普通電池電壓及測充電池的電壓及電流(計個阻力睇吓死未)。請問一千以內有咩推介?睇過 Fluke 107, Sanwa CD771, 而 Uni-T 好多款唔知邊好。

我唔識答你,6.0佢又話支援多隻1.5V嘅鋰電喎。。。。

即係軟件冇更正!  等ic99 7.0
hon829 發表於 2021-11-25 12:23

hon829 發表於 2021-11-25 12:23

咁要等6.0賣晒先可能有7.0了

啱啱收到部ic99 6.0, 佢網上都有講改咗測內阻嘅零件,而家要將個讀數除3,我重未試到個準確度,因為部ACR51 ...
tgo 發表於 2021-11-25 11:32

啱啱收到部ic99 6.0, 佢網上都有講改咗測內阻嘅零件,而家要將個讀數除3,我重未試到個準確度,因為部ACR51微姆錶啱啱壞咗,而家維修中,等緊零件返,冇得做比較。

店主都有講內阻未必會好準, 唔知新版6.0會唔會有提升....我仲是用3.0版的IC99 ...
炎冬 發表於 2021-11-12 12:41

跟進一吓,終於去咗淘上面師兄講的 YR 1035+。

測晒所有30幾粒黑 Eneloop 電,有三份二的電阻喺 1 ohm 以上,餘下的都有好多喺 250mohm 以上,250 mohm 以下10粒唔夠。我有好多粒,輪著嚟用,每次用完都叉番,所以叉的次數應無100次。但都死咁多。

回覆  m92fshing

你這個喺咩牌子?
鴨記唔多見有,想直去買唔想淘佬要等,香港邊度有? ...
arcoxia1995 發表於 2021-11-17 12:58

張圖係淘寶搵既,你上TB打“电池内阻测试仪”就搵到部機

香港唔知邊度有得賣

via HKEPC Reader for Android

回覆 44# m92fshing

你這個喺咩牌子?
鴨記唔多見有,想直去買唔想淘佬要等,香港邊度有?

幾百錶蚊既電錶都係用某幾款台灣IC既方案,準確度係差唔多,差別只係保護線路,顯示屏等

量度電池內阻用普通萬用錶要配合線路同計數,比較麻煩,都係買部專用電池內阻錶去量度好啲

via HKEPC Reader for Android

回覆 42# arcoxia1995

一定係某寶