回覆 8# vtrchan

驚太平果啲,好似現在用梗的純測電芯電壓夾著粒電的機仔,怕唔準。

https://detail.tmall.com/item.htm?id=596060865647

优利德 UT123
最近見到ssp賣hk$78,上淘宝折扣完¥58。順便買埋.

UT123 個顯示係唔係咁好呀,依家老左眼花花都要買過隻易睇

回覆  vtrchan

驚太平果啲,好似現在用梗的純測電芯電壓夾著粒電的機仔,怕唔準。 ...
arcoxia1995 發表於 2021-11-11 11:27

它表無dummy load度電芯一樣可以唔準.

UT123 個顯示係唔係咁好呀,依家老左眼花花都要買過隻易睇
fatfish 發表於 2021-11-11 12:29

呀!我就係貪佢黑底大大粒白字易睇添……

回覆 14# kwliu

睇過教人量個電芯的 internal resistance,Open 及 load 咗時計數,喺咪咁最準?

https://www.seeedstudio.com/blog ... y-should-you-do-it/

回覆  kwliu

睇過教人量個電芯的 internal resistance,Open 及 load 咗時計數,喺咪咁最準?

...
arcoxia1995 發表於 2021-11-11 16:54

唔係要pair電芯做pack唔洗太考究, 睇下有load跌咗幾多Volt就心裏有數.

呀!我就係貪佢黑底大大粒白字易睇添……
funfunhk 發表於 2021-11-11 13:58

我唔係話ut123 唔易睇, 係話ut123 易睇的話我都去買隻用

UT61E+ 萬用錶 (3xx) + YR1035+ 電池內阻儀 (2xx) + DL24M 電子負載(2xx),剛好一千左右,玩電池入門套裝
idolclub 發表於 2021-11-10 20:20

同意
UT61E,61E+之類 + 電池內阻儀 + 電子負載,已非常夠用,一千以内。

呢款9999 count,大概都係百零蚊(乜乜倉、乜乜城、夜冷舖之類),當係炮灰錶粗用都唔錯。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊