我唔係話ut123 唔易睇, 係話ut123 易睇的話我都去買隻用
fatfish 發表於 2021-11-11 19:53

我覺得ok,ssp近西九有放出黎出你試.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

炮灰錶係指價錢平,唔使吓吓就住就住用,唔代表佢唔準確(within spec嘅范圍),要準確,唔嫌 "貴少少" 嘅, ...
dcc2000 發表於 2021-11-12 11:54

我平時都是用IC99的test mode, 看粒電仲有幾多mAh, 同看看佢個內阻當參考...沒玩到入門套裝.

我平時都是用IC99的test mode, 看粒電仲有幾多mAh, 同看看佢個內阻當參考...沒玩到入門套裝. ...
炎冬 發表於 2021-11-12 11:59

IC99嘅充/放電容量測試功能都算係準確,測內阻就真係只可作為 "參考",hardware設計原因,唔好太認真。

要 "玩" 電芯,電池內阻儀 + 電子負載,免不了,呢類 "架生",依家已經平咗好多,加埋三、四百蚊,已有唔錯及實用嘅產品。

回覆 34# dcc2000

請用有咩牌子推介?

IC99嘅充/放電容量測試功能都算係準確,測內阻就真係只可作為 "參考",hardware設計原因,唔好太認真。:ti ...
dcc2000 發表於 2021-11-12 12:13

店主都有講內阻未必會好準, 唔知新版6.0會唔會有提升....我仲是用3.0版的IC99

要 "玩" 電芯,電池內阻儀 + 電子負載,免不了,呢類 "架生",依家已經平咗好多,加埋三、四百蚊,已有唔錯 ...
dcc2000 發表於 2021-11-12 12:18

我用水泥電阻的負載可以嗎? 屋企好像有 500mAh, 1A同2A,
電池內阻儀 <--這個有沒型號介紹?

#10 介絡的其實幾抵玩...

UT61E+ 萬用錶 (3xx) + YR1035+ 電池內阻儀 (2xx) + DL24M 電子負載(2xx),剛好一千左右,玩電池入門套裝

我用水泥電阻的負載可以嗎? 屋企好像有 500mAh, 1A同2A,
電池內阻儀
炎冬 發表於 2021-11-12 12:43

純電阻負載會隨輸入電壓高與低而改變,用恒流(電子)負載測試比較理想。

電池內阻儀,例如idolclub師兄講嘅YR1035+之類,淘佬search "电池内阻仪","电池内阻测试仪" 之類。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我覺得ok,ssp近西九有放出黎出你試.
funfunhk 發表於 2021-11-12 11:58

唔該師兄,睇落唔錯,揾日去開睇睇