想問2條扁通接駁成T形方法

想係張枱下面, 左右2邊用之前剩落既扁通做條橫樑, 裝個抽屜滑軌, 除咗燒焊之外, 有冇其他方法 ? 見到有種好似榫口既免焊連接, 唔知有冇師兄用過 ? 如果拎啲扁通同個腳架出去比人焊, 唔知幾錢 (相信都好很貴) ?

之前見到offer哥係youtube分享部家用焊機, 如果佢肯幫手辣幾野 (唔洗滿焊) 就好啦

如果金屬橫樑好難DIY既話, 或者改用木板/木方做

想整成咁

淘寶有現成不過非常貴

之前見有人整過, 問過話係訂造

簡單用T碼/角碼
hon829 發表於 2021-11-23 20:15

係咪咁樣 ?

如果導軌夠長又岩尺寸,其實收前兩粒尾一粒m5机絲入通就得,乘重係差D,不過鍵盤滑鼠应该ok了
另類建議, ...
ghost2377 發表於 2021-11-23 20:24

條軌得40cm, 但係個框闊52cm, 所以要加條橫樑

係, 但最好上下落一隻.

看樣子, 改用T碼前後修應該會穩固些
hon829 發表於 2021-11-23 20:48

條通既尺寸係 40 x 20mm, 而個框既接面係 60mm, 無論條扁通打橫或打直放, 都係唔貼有虛位, 落唔到一字碼

咁不如改用條寸半厚身鋁角仲易攪
hon829 發表於 2021-11-23 22:08

都係辦法喎, 不過我未試過鋸鋁, 唔知難唔難鋸, 仲有要係個彎位鋸直好似幾難 (我用手工鋸)

搜下電腦托盤架軌道, 承重就差D
Solo 發表於 2021-11-23 22:19

如果只係用黎承托電腦鍵盤咁輕, 我就唔洗咁煩惱 ... 果個黑色軌我專登買既, 三節軌, 話可以承到重野, 5,6KG應該冇問題

咁不如改用條寸半厚身鋁角仲易攪
hon829 發表於 2021-11-23 22:08

如果有啲咁既野都ok

厚身扁鋁夠做啦。
驚就打斜上夠兩粒過山。
ericang 發表於 2021-11-24 00:17

要落沉頭螺絲先得, 就算扁頭螺絲只有2.5mm厚都頂住條路軌行, 但係金屬落沉頭螺絲唔知咬唔咬得實, 見金屬多數都係用扁頭或者圓頭平腳螺絲+絲帽

咁輕, 打幾口拉釘已經夠

另外最平最易係用木.

就算用鋁通都唔需要用咩碼 ...
Kin_2012 發表於 2021-11-24 11:54

2條鐵軌加埋可能都有1KG, 再加上托底木板 (100 x 40 x 2) 又1,2 KG, 再加上我唔係諗住放電腦鍵盤咁輕既野, 要放大約5,6KG既野.  雖然有諗過落拉釘, 每個駁位打2或者4口, 但係個框既闊度係6cm, 再加上鋁板厚度 (當0.5cm), 咁啲拉釘既釘帽要有6.5cm咁長先得, 不過係淘寶見到個啲超長拉釘好似都係得 6cm ....

如果係個鐵框落拉帽, 然後放鋁通上去收螺絲, 然後裝條軌上鋁通度, 但係用扁頭螺絲個螺絲頭又頂住條軌行, 用沉頭螺絲又驚咬唔實 ...

樓主,睇呢你張枱吾係好深,你好似要裝重嘢,拉出會唔會反檯
泰tai 發表於 2021-11-24 12:26

呢個係6x3cm既超粗鐵框, 淨係個框架都幾KG重, 單重量睇就應該好穩陣, ikea見過有啲幼到係1.8x1.8cm方管, 個啲輕飄飄就真係有可能拉出黎成張枱都會郁