下面電位啲喉應該係向上走 但啲喉應該會好深
別問我是誰 發表於 26/7/2022 12:48 PM

向上走既意思係咪紅色線咁樣走法?如果黃圈區落鑽安全不?

同埋其實問房署,會唔會囉到張電線布局既圖知道?

回覆 497# 別問我是誰

今日裝你用緊果部機,無留意過條喉有幾長,仲以為同自已keep住既喉駁得埋.........
依家一係買個變徑圈駁埋,但又醜怪,不如直接買過靚少少既鋁喉算了!

想問其實扣住d喉上牆,係要買咩配件?我依家只係用索帶加個膠圈鑽牆綁住條喉,有無靚仔d既做法?

跟機條喉好薄 一開風就會好震

度啱尺寸去五金舖買過條 順便問埋佢用咩碼好 (我會選 OMEGA 碼)

仲有油 ...
別問我是誰 發表於 28/7/2022 03:47 PM

原來有專用名詞(OMEGA 碼)又學到野…(睇黎係咪要請你出黎食番餐當謝意順便參觀下府上設計)

Omega(大寫Ω,小寫ω,中文音譯:奧米伽、奧米加、俄梅戛、俄梅格、亞米茄、歐米茄、歐米伽、敖默加), ...
別問我是誰 發表於 29/7/2022 11:29 AM

每日一問時間又到了......圖中廁所橫樑其實係咩黎?裡面有無電線?鑽唔鑽得?(打算整吊櫃)

有冇諗住喺廁所安把風扇?開大用……

早幾日咁熱天時,開大 有冇成頭汗?(好在我有裝風扇燈) ...
liyee 發表於 30/7/2022 02:48 PM

我發覺只需要係 1 位置裝把掛牆扇直吹入廁所,廁所2開著把抽氣扇已經可以做到降溫效果......當然一個人住,呵屎同沖涼都係唔需要閂門的

回覆 511# 別問我是誰

有另外一邊公屋科林,同我住同一座既,又係一人單位(估計係裝修果範)分享佢既睇法,值得參考一下!
有錯請指出!

和諧式1/2人單位,有窗的的是預製組件,
內有鋼筋,及預藏燈喉,
分隔廚房,分隔相鄰單位及走廊,
是結構牆,內有鋼筋及燈喉,
以上的牆體,都可以打錐爆,
而且高負重的都應該打錐爆。

起居間的天花,窗邊有等電位燈喉,
不帶電的,裝窗簾要留意,
窗簾較輕,打飛機塞就得。

廚房的天花比起居間矮3吋,窗邊有等電位燈喉,
總掣對上的樓底,有個10吋x10吋的過路箱,
它的十字位都內藏電線槽,延伸至窗邊的抽氣扇插座,
分支到灶上的插座,另一90度燈槽延伸至廁所天花,
留意這些位置,負重的都可打錐爆。

砂磚牆有兩幅,一是分隔廚廁,二是廁所門旁,
這兩幅牆不宜打錐爆,應打飛機塞,
強調是飛機塞,切勿打綠膠塞!
如能買到Fischer UX或DUO POWER最好,
但普通飛機塞都可用,負重輕的用6mm x 40mm,
高負重的8x50夠做,至多打多幾粒,
利申:我廚房四週都是吊櫃,
廚廁分隔牆造了個大吊櫃,天花當然打8x70錐爆,
牆身打8x60飛機塞,為甚麼要咁長?
因為板料都有18mm厚,另外,打飛機塞起碼用4mm不鏽鋼螺絲。

擺邊個位?搵張凳晾高佢呀?(搞咁多嘢賴咗出嚟喇)
liyee 發表於 30/7/2022 04:32 PM

開著佢直吹入廁所真係好涼爽

喵想裝呢個入廁所
Tom_jerry 發表於 31/7/2022 05:39 AM

內循環?唔使拖喉散熱氣?