趟窗換輪$千幾一隻

換三隻三千幾,唔知合唔合理

舊公屋趟窗,唔知有無人換過,應該同片換法差唔多?
拆到先配輪?
唔知有無標準,買定先一次過

之前影過
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2664337

同埋想問個d毛有咩用,洗唔洗換?

thank you
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知喎我哋邊度有咁高級
落地窗呀

你睇下淘寶個轆幾多錢
學下自己整啦

換三隻三千幾,唔知合唔合理

舊公屋趟窗,唔知有無人換過,應該同片換法差唔多?
拆到先配輪?
唔知有 ...
lastphoenix 發表於 2024-5-19 14:12

連工包料唔算貴, 不過整得叫佢睇埋其他野簽埋驗窗紙,咁會抵 d。

落地窗呀!!!
兩条友走唔甩,一工人千幾架,唔貴

d毛擋風擋雨 , 無咗會好大風吹入  

上面見到輪那隻係細窗,我連細窗輪試拆都搞唔掂,有野頂住出唔到粒螺絲,可能要拆多d野,但有粒螺絲太實要電批,但我無,都係放棄算

淘寶揾到呢隻,睇吓尺寸啱唔啱用

網址:https://item.taobao.com/item.htm ... 3.21.6161fe683giYdZ

回覆 1# lastphoenix

之前都換曬啲轆仔,睇你手作能力都唔算太難,先用𠝹刀𠝹走最低2邊既玻璃膠,之後拆走最抵個4口鑼絲,最後用錘仔加一字螺絲批細細力敲最低個條鋁條出嚟,低框成條拆後就會見到上住轆仔個4口鑼絲,換完轆仔就上返個低框,之後折返玻璃膠就ok。同埋最好有手電鑽,啲鑼絲好容易扭撻,最後我8隻窗都換咗日幾

淘寶揾到呢隻,睇吓尺寸啱唔啱用

網址:
Bluth_Lai 發表於 2024-5-19 23:20

我細窗固定螺絲得一粒,下下面個格無上
之後中間位有高度螺絲
但個洞出唔到裡面粒螺絲

回覆  lastphoenix

之前都換曬啲轆仔,睇你手作能力都唔算太難,先用𠝹刀𠝹走最低2邊既玻璃膠,之後拆 ...
KL_KL 發表於 2024-5-20 01:42

咁大工程,不了

找到同你講法對應

回覆 9# lastphoenix

調高度螺絲不用理,出唔到先正常,防你調到無浦甩出黎就麻煩