談談archos 70和101的缺點

感覺價錢出來後回響很大啊...一不留神就討論過20頁了...
但希望各位ching都對部機的缺點有點認識....別買了才發現被騙(或只是不合用)

個人感覺有兩點問題比較大的..
1. 售後服務 , 聽說這公司不大好...具體請知情ching補充補充~
2. ram數 , 之前不論是展示用的還是傳聞都是256mb...
雖然未知實際影響多少...但感覺不少flash以256mb是不足以應付的...

小問題方面...
1. 電量, 如果原本是算7折的話 , 寫上"低光度測試"後可能要再算5折甚至再少一點...
2. 背後的短短支架 (101那支..70的沒留意) 感覺很易斷的樣子

其他的有人想要4:3,有人感覺像素過大/不足,不支援GPS 這類個人需求問題就別說了
有冇其他ching覺得有咩特別問題會出現??

聲明:
我個人十分支持呢兩部機 (好吧..我係支持101多過70)
咪以為我唔鐘意先講佢地壞話

售後服務.不太清楚
對我而言,不足係得256 ram同冇3g.如果要上3.0就未必得la

而價錢而言,可以下殺不少山寨pad(不是全部),又以極快速出飲第2啖湯(有名有性ge廠)
9月之前,係睇好Folio 100.好似係講緊300歐羅,而家係399歐羅.其他pad 又未有影

除左70,101,糸值得睇下43,價錢$15xx直打ipod touch.

我個人支持呢101,不過唔知8gb定16gb

售後服務.不太清楚
對我而言,不足係得256 ram同冇3g.如果要上3.0就未必得la

而價錢而言,可以下殺不少山寨p ...
sivin1015 發表於 2010-10-19 01:10

"256 ram同冇3g"
Just this two disadvantages, I give it up already

我知最大既缺點係咪-w-,就係要我地e班消費者等佢出-e-!!!!等得好辛苦=w-!!!

如果有埋card reader就好~~唔係只係有micro SD....雖然佢有use port可以自已駁~+~,但係會好煩嘛~_~
如果可以換電就更好~_~,無電可以自已換,舊電壞左又可以換~_~!
其實講左禁耐,有無中文輸入嫁??
唔知部機熱唔熱呢,如果好熱,咪一塊鐵板囉,可以煎蛋
我就覺得,70方便d~~拎上手都易d^_^!!因為本身已經有notebook~~70用黎上網睇下pdf都ok~雖然101個mon係大d,但係好似太大塊~~黎緊個trend都係出7寸,好似話apple都會出7寸既ipad2,禁如果拎部70出黎,禁你可以型d同拎住ipad既人講,你隻手唔支力嫁??哈哈.......

我知最大既缺點係咪-w-,就係要我地e班消費者等佢出-e-!!!!等得好辛苦=w-!!!

如果有埋card reader就好~~唔 ...
bananapineapple 發表於 2010-10-19 01:17

就算101都輕過IPAD 不少

冇GPS對我好緊要, 當我去左郊區行山, 冇3G/WIFI訊號時, 就靠GPS喇~~
或者離開香港旅行時, 用AGPS, 行漫遊條數都好金下

我唔介意俾多幾三幾舊水買個有GPS版本~~

至於3G功能, 如果佢好似其他山寨機咁, 可插USB 3G手指上網就正喇
呢樣野相信佢可以唔改hardware下, 以upgrade firmware達成~~

感覺價錢出來後回響很大啊...一不留神就討論過20頁了...
但希望各位ching都對部機的缺點有點認識....別買了 ...
bbp082674 發表於 2010-10-19 00:14

得480G,支架應該頂到

如果有埋card reader就好~~唔 ...
bananapineapple 發表於 2010-10-19 01:17

有USB,鐘恴駁個2TB USB HDD都得

有USB,鐘恴駁個2TB USB HDD都得
umvue 發表於 2010-10-19 03:26

To connect USB HD, likely you need the A101 which have standard USB interface.  The A70 only have mini USB that mostly cannot support 2.5" USB HD.

Look like (few/some/most) people want the tablet to do many many things in their life, things that the PC/notebook/netbook doing.  I just think that the tablet is not designed to cover them all.