失望! 原來Tegra 2... 為有等下代android平板

雙核卻只有人家單核的處理能力,
唔怪之得用家會有抱怨...

http://techztalk.com/techwebsite ... nvidia-tegra-2-chip

*想買部較耐用的, 奈何要等等了... 現在目標xoom 2

如果還有朋友未知何解T2禁低能可 Google 下底下D字,有中文評測報告睇

撥開浮雲見月明詳解手機雙核處理器

CPU part 大家都一樣
係GPU唔同

所以對"雙核卻只有人家單核的處理能力"
好有疑問

用起上嚟又唔覺差咁遠喎
起碼一定好過iPad 1先

用起上嚟又唔覺差咁遠喎
起碼一定好過iPad 1先
l3enjamin 發表於 2011-10-6 20:02

系播片能力同 Flash 輸比其它双核好多

CPU part 大家都一樣
係GPU唔同

所以對"雙核卻只有人家單核的處理能力"
好有疑問 ...
bbsbba 發表於 2011-10-6 19:55

一粒SoC有好多部分,
就算CPU 架構一樣但內裡都可以有好多可以唔同的地方. e.g L1,L2 cache, memory controller, 線路設計
雖然我都對"雙核卻只有人家單核的處理能力"有保留
但T2比其他雙核A9弱卻係事實.

這個似乎只是影片播放上稍差吧

一粒SoC有好多部分,
就算CPU 架構一樣但內裡都可以有好多可以唔同的地方. e.g L1,L2 cache, memory cont ...
akitohk 發表於 2011-10-6 20:08

比其他A9 CPU弱係弱在GPU
平時普通用黎上網, 速度係差唔多

這個似乎只是影片播放上稍差吧
A君 發表於 2011-10-6 20:12

對 Flash  支援都好差,你可見得分同上一代單核手機冇分別!

比其他A9 CPU弱係弱在GPU
平時普通用黎上網, 速度係差唔多
bbsbba 發表於 2011-10-6 20:16

T2總線既bandwidth係omap4430既一半, 係orion既1/4
NEON core係在cpu裡面而非gpu裡,
而gpu除左俾ipad2 SGX543MP2秒殺外, 一d都唔差過現時其他A9雙核.

現時仲未有可以完全比較既平台, honeycomb既tab用TI暫時出左既都係得ARCHOS新個部TAB.
係唔係差唔多我都唔肯定, 不過依家堆honeycomb tab既順暢度真係唔夠..